Pesto z mrkvové natě

S kopcem lístků bazalky, hrstkou piniových jadérek, kusem parmazánu a olivovým olejem dokážete ve chvilce vytvořit luxusní pochoutku, která se skvěle hodí na dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba či polévek. Rozhlédněte se kolem a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje.

Ingredience

nať z 1 svazku mrkve
2 větší stroužky česneku
3 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl a pepř

Postup

1. Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.

2. Lístky nasekejte na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.

3. Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.

4. Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.

5. V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.

6. Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.

TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

nať z 1 svazku mrkve
2 větší stroužky česneku
3 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Podpořte nás bez placení navíc

Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru