S kopcem lístků bazalky, hrstkou piniových jadérek, kusem parmazánu a olivovým olejem dokážete ve chvilce vytvořit luxusní pochoutku, která se skvěle hodí na dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba či polévek. Rozhlédněte se kolem a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje.
Ingredience
nať z 1 svazku mrkve
2 větší stroužky česneku
3 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl a pepř
Postup
1. Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.
2. Lístky nasekejte na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.
3. Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.
4. Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.
5. V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
6. Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.
TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
nať z 1 svazku mrkve
2 větší stroužky česneku
3 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl a pepř
Tagy
- Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.