Pečený rýžový pudink s vanilkou

Zbyla vám rýže? Zpracujte ji do sladkého rýžového pudinku! Snadný a rychlý recept na pečený rýžový nákyp se vám osvědčí třeba jako teplá večeře.

Ingredience

200 g uvařené rýže
500 ml mléka
300 ml smetany
70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání
4 kousky pomerančové kůry
semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence
2 žloutky
štědrá špetka soli

Postup

1. Troubu předehřejte na 160°C. V rendlíku smíchejte mléko se smetanou, cukrem, pomerančovou kůrou, vanilkou a špetkou soli.

2. Za stálého míchání ve směsi rozpusťte také cukr a přidejte rýži. Míchejte přibližně 15 minut – dokud rýžový pudink nezhoustne. Pokud je třeba, nařeďte směs mlékem.

3. Rendlík odstavte z plotny, vyjměte kousky pomerančové kůry, vmíchejte žloutky a přesuňte směs do zapékací formy.

4. Na vrch pudinku položte plátky másla. Aby se vytvořila pěkně zkaramelizovaná krusta, posypte ho ještě cukrem.

5. Troubu nastavte na „gril“ a pečte přibližně 15-20 minut, až povrch pudinku začne zlátnout.

Tip: Co s bílky?

Pokud víte, že zbylý bílek v dohledné době nespotřebujete, klidně jej zamrazte. Takhle vydrží mnoho měsíců. Na krabičku nezapomeňte uvést datum zmražení.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

200 g uvařené rýže
500 ml mléka
300 ml smetany
70 g cukru nebo medu + další cukr na posypání
4 kousky pomerančové kůry
semínka z 1 vanilky nebo 2 lžičky vanilkové esence
2 žloutky
štědrá špetka soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru