Pastýřský koláč z čočky

V raných kuchařkách je tento tradiční britský pokrm uváděn jako chutný způsob využití zbylého masa. I v naší bezmasé verzi si koláč své záchranářské vlastnosti zachovává - hravě do něj zpracujete zbylé brambory či kaši, povadlou zeleninu a přebytečnou čočku. Náklady? Pár kaček.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Do receptu můžete využít zbylou bramborovou kaši. Pokud ji nemáte, tak: uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Pokud vám nevadí slupka, klidně je pouze umyjte a neloupejte.

2.

V malém kastrůlku zahřejte mléko, přidejte spolu s máslem k uvařeným bramborám a ručním šlehačem směs rozmixujte na jemnou kaši. Dle chuti přidejte sůl a pepř.

3.

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a duste asi 3 minuty. Přidejte oloupaný, najemno nasekaný česnek a duste další 2 minuty.

4.

Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky, přidejte do hrnce a duste, dokud zelenina mírně nezměkne.

5.

Přidejte mražený hrášek, tymián, rajčatový protlak, cukr, sůl a pepř a nechte pár minut povařit.

6.

Na závěr přimíchejte vařenou čočku a důkladně promíchejte. Směs můžete dochutit uzenou paprikou nebo chilli, případně dle potřeby dosolte nebo přidejte trošku citrónové šťávy.

7.

Větší zapékací misku vymažte máslem nebo olejem a přendejte do ní směs zeleniny a čočky. Nahoru rovnoměrně rozvrstvěte bramborovou kaši tak, aby byla celá směs přikrytá. Na povrchu můžete udělat nožem nebo vidličkou jemné vlnky.

8.

Pečte na 200 °C asi 30 min, dokud kaše na povrchu nezezlátne.

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Michal Klukan

Ingredience

300 g vařené čočky (nebo jiných luštěnin)

2 cibule

3 stroužky česneku

2 větší mrkve

3 řapíky celeru

150 g mraženého hrášku

3 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce olivového oleje

1 lžička sušeného tymiánu

1/2 lžičky cukru

chilli nebo uzená paprika

sůl a pepř

Na kaši:

1 kg brambor

150-200 ml mléka

1 lžíce másla

sůl a pepř

Právě v prodeji

Nový průvodce neplýtváním – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ho společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení