1.
Do receptu můžete využít zbylou bramborovou kaši. Pokud ji nemáte, tak: uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Pokud vám nevadí slupka, klidně je pouze umyjte a neloupejte.
2.
V malém kastrůlku zahřejte mléko, přidejte spolu s máslem k uvařeným bramborám a ručním šlehačem směs rozmixujte na jemnou kaši. Dle chuti přidejte sůl a pepř.
3.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a duste asi 3 minuty. Přidejte oloupaný, najemno nasekaný česnek a duste další 2 minuty.
4.
Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky, přidejte do hrnce a duste, dokud zelenina mírně nezměkne.
5.
Přidejte mražený hrášek, tymián, rajčatový protlak, cukr, sůl a pepř a nechte pár minut povařit.
6.
Na závěr přimíchejte vařenou čočku a důkladně promíchejte. Směs můžete dochutit uzenou paprikou nebo chilli, případně dle potřeby dosolte nebo přidejte trošku citrónové šťávy.
7.
Větší zapékací misku vymažte máslem nebo olejem a přendejte do ní směs zeleniny a čočky. Nahoru rovnoměrně rozvrstvěte bramborovou kaši tak, aby byla celá směs přikrytá. Na povrchu můžete udělat nožem nebo vidličkou jemné vlnky.
8.
Pečte na 200 °C asi 30 min, dokud kaše na povrchu nezezlátne.