Pastýřský koláč z čočky

V raných kuchařkách je tento tradiční britský pokrm uváděn jako chutný způsob využití zbylého masa. I v naší bezmasé verzi si koláč své záchranářské vlastnosti zachovává – hravě do něj zpracujete zbylé brambory či kaši, povadlou zeleninu a přebytečnou čočku. Náklady? Pár kaček.

Ingredience

300 g vařené čočky (nebo jiných luštěnin)
2 cibule
3 stroužky česneku
2 větší mrkve
3 řapíky celeru
150 g mraženého hrášku
3 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky cukru
chilli nebo uzená paprika
sůl a pepř

Na kaši:
1 kg brambor
150-200 ml mléka
1 lžíce másla
sůl a pepř

Postup

1. Do receptu můžete využít zbylou bramborovou kaši. Pokud ji nemáte, tak: uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Pokud vám nevadí slupka, klidně je pouze umyjte a neloupejte.

2. V malém kastrůlku zahřejte mléko, přidejte spolu s máslem k uvařeným bramborám a ručním šlehačem směs rozmixujte na jemnou kaši. Dle chuti přidejte sůl a pepř.

3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a duste asi 3 minuty. Přidejte oloupaný, najemno nasekaný česnek a duste další 2 minuty.

4. Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky, přidejte do hrnce a duste, dokud zelenina mírně nezměkne.

5. Přidejte mražený hrášek, tymián, rajčatový protlak, cukr, sůl a pepř a nechte pár minut povařit.

6. Na závěr přimíchejte vařenou čočku a důkladně promíchejte. Směs můžete dochutit uzenou paprikou nebo chilli, případně dle potřeby dosolte nebo přidejte trošku citrónové šťávy.

7. Větší zapékací misku vymažte máslem nebo olejem a přendejte do ní směs zeleniny a čočky. Nahoru rovnoměrně rozvrstvěte bramborovou kaši tak, aby byla celá směs přikrytá. Na povrchu můžete udělat nožem nebo vidličkou jemné vlnky.

8. Pečte na 200 °C asi 30 min, dokud kaše na povrchu nezezlátne.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Ingredience

300 g vařené čočky (nebo jiných luštěnin)
2 cibule
3 stroužky česneku
2 větší mrkve
3 řapíky celeru
150 g mraženého hrášku
3 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky cukru
chilli nebo uzená paprika
sůl a pepř

Na kaši:
1 kg brambor
150-200 ml mléka
1 lžíce másla
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru