Doma připravený jablečný ocet je mnohem chutnější než ten kupovaný. Výborně se hodí do čatní či salátů, neobejdete se bez něj při nakládání zeleniny nebo ho můžete použít jako základ osvěžujícího zdravého pití třeba s medem a citronem.
Ingredience
jablečné nebo hruškové jádřince, slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)
medová voda (v poměru 60 ml medu na 1 l filtrované teplé vody)
Vybavení
čistá sklenice
plátýnko
gumička nebo provázek
Postup
1. Jádřince, odřezky a slupky nasekejte nahrubo, vyskládejte je do poloviny sklenice a přelijte medovou vodou tak, aby vše bylo zcela ponořené. Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě mimo přímé slunce.
2. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceďte a šťávu přelijte do čisté sklenice. Nechte ještě 2–3 týdny kvasit ve sklenici. Pravidelně promíchávejte a ochutnávejte.
3. Jakmile vám ocet chutná, přeceďte jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte do chladu.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
jablečné nebo hruškové jádřince, slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)
medová voda (v poměru 60 ml medu na 1 l filtrované teplé vody)
Vybavení
čistá sklenice
plátýnko
gumička nebo provázek
Tagy
- Levné, Vegetarianské
- Ostatní, Ovoce
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!