Nestihli jste sníst chléb? Nevadí, ještě může dostat jednu šanci a to v podobě skvělých strouhankových noků.
Ingredience
250 g starého chleba či pečiva nebo hotové strouhanky
200 ml mléka
100 g natí, bylinek nebo zvadlého salátu
2 vejce
80 g polohrubé mouky + další na obalení
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
K podávání
máslo
bylinky
parmazán
rajčatová omáčka
Postup
1. Pokud používáte starý chléb či pečivo, rozemelte ho nebo rozmixujte na strouhanku. V míse ji promíchejte s mlékem, nechte pár minut stát. Případnou přebytečnou tekutinu slijte.
2. Nať, bylinky či salát nasekejte nadrobno, přisypte ke strouhance, přidejte vejce, mouku, muškátový oříšek, sůl a pepř a důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Pokud je směs příliš mokrá, přisypte trošku mouky. Těsto by mělo hezky držet pohromadě a nemělo by se rozpadat.
3. Pomocí lžíce z něj tvarujte malé nočky nebo kuličky a zlehka je obalte v mouce. Položte je na talíř a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
4. Do osolené vroucí vody vložte noky a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu, zhruba 5–10 minut dle velikosti. Hotové noky vylovte sítkem nebo děrovanou naběračkou a ihned servírujte – s máslem a bylinkami, s parmazánem, rajčatovou či jinou omáčkou.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
250 g starého chleba či pečiva nebo hotové strouhanky
200 ml mléka
100 g natí, bylinek nebo zvadlého salátu
2 vejce
80 g polohrubé mouky + další na obalení
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
K podávání
máslo
bylinky
parmazán
rajčatová omáčka
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Pečivo, Vejce, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!