Nakládané salátové okurky v jablečném octu

U tohoto receptu neuvádíme přesná množství surovin záměrně. Ta se odvíjejí od toho, kolik zeleniny chcete zachránit, a také od vaší chuti. Nakládání není žádná věda, stačí dodržet pár jednoduchých principů: dobře vymyjte sklenice a víčka, pracujte v naprosté čistotě a lák před zalitím zeleniny ochutnejte.

Ingredience

salátové okurky
cibule nebo šalotka
chilli paprička a bílá paprika
lístky bazalky
sůl
jablečný ocet a cukr (nebo med) v poměru 2:1
koření (hořčičné semínko, chilli papričky, bobkový list, kurkuma, nové koření)
Další kombinace
cibule + sriracha omáčka
jalapeño paprička + česnek + bazalka
česnek + bobkový list + kopr
hořčičné semínko + kopr + kurkuma
hřebíček + skořice + zázvor + citronová kůra
česnek + pepř + hořčičné semínko + jalovec + kardamom + chilli paprička

Postup

1. Okurky omyjte a podélně rozřízněte napůl, poloviny ještě dvakrát rozpulte, až získáte osm stejných kousků. Cibuli nebo šalotky oloupejte a pokrájejte na půlměsíčky.

2. Okurky a cibuli posolte, nechte jednu až dvě hodiny odpočívat a důkladně propláchněte. Nechte okapat v cedníku.

3. Chilli papričku a papriku rozpulte, vyjměte semínka a papriku nakrájejte na nudličky.

4. Ocet svařte s cukrem či medem a kořením, až se cukr rozpustí.

5. Okurky, cibule, papriky a lístky bazalky naskládejte do čistých sklenic, přelijte horkým nálevem (i s kořením), uzavřete a nechte alespoň 24 hodin odležet.

6. Naložené okurky skladujte na tmavém chladném místě nebo v lednici až 6 měsíců, po otevření je spotřebujte do 1 měsíce a uchovávejte v lednici.

TIP: Místo jablečného octa můžete použít i bílý vinný ocet nebo rýžový ocet nebo je podle libosti kombinovat. Nálev lze použít po spotřebování okurek ještě jednou až dvakrát.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

salátové okurky
cibule nebo šalotka
chilli paprička a bílá paprika
lístky bazalky
sůl
jablečný ocet a cukr (nebo med) v poměru 2:1
koření (hořčičné semínko, chilli papričky, bobkový list, kurkuma, nové koření)
Další kombinace
cibule + sriracha omáčka
jalapeño paprička + česnek + bazalka
česnek + bobkový list + kopr
hořčičné semínko + kopr + kurkuma
hřebíček + skořice + zázvor + citronová kůra
česnek + pepř + hořčičné semínko + jalovec + kardamom + chilli paprička

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru