Že je v zimě drahé ovoce a zelenina? Vyberte si poctivou lokální kořenovku třeba podle toho, co je zrovna ve slevě, a vykouzlete tuhle delikatesu plnou vitamínů.
Ingredience
1/2 šálku vody
1/2 šálku vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
1 lžička hořčičných semínek
ředkvičky
okurky
mrkev
další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)
bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)
Postup
1. Vodu, ocet, sůl, cukr, koření, případně i tužší bylinky (tymián, rozmarýn – mohou být pouze zbylé stonky) dejte do menšího kastrůlku, přiveďte k varu a nechte povařit asi 10 minut.
2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky na čtvrtky, okurky a mrkev na půlkolečka nebo malé špalíčky. Přendejte spolu s česnekem, případně koprem nebo dalšími bylinkami, do čisté, sterilizované sklenice. Zeleninu ve sklenici mírně upěchujte.
3. Zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte, nechte vychladnout a přendejte do lednice. Nechejte alespoň 24 hodin uležet. Skladujte v lednici a spotřebujte během 3 až 4 týdnů. Pokud chcete, aby zelenina vydržela déle, můžete ji zavařit.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
1/2 šálku vody
1/2 šálku vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
1 lžička hořčičných semínek
ředkvičky
okurky
mrkev
další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)
bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)
Tagy
- Levné, Slané, Vegetarianské
- Zelenina

Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!