1.
Vodu, ocet, sůl, cukr, koření, případně i tužší bylinky (tymián, rozmarýn – mohou být pouze zbylé stonky) dejte do menšího kastrůlku, přiveďte k varu a nechte povařit asi 10 minut.
2.
Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky na čtvrtky, okurky a mrkev na půlkolečka nebo malé špalíčky. Přendejte spolu s česnekem, případně koprem nebo dalšími bylinkami, do čisté, sterilizované sklenice. Zeleninu ve sklenici mírně upěchujte.
3.
Zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte, nechte vychladnout a přendejte do lednice. Nechejte alespoň 24 hodin uležet. Skladujte v lednici a spotřebujte během 3 až 4 týdnů. Pokud chcete, aby zelenina vydržela déle, můžete ji zavařit.
Tipy:
Přidejte do nálevu lžičku kurkumy, která zeleninu zbarví krásně do žluta. Anebo červenou řepu, která zajistí sytě růžovou barvu.