Křupavá nakládaná zelenina

Že je v zimě drahé ovoce a zelenina? Vyberte si poctivou lokální kořenovku třeba podle toho, co je zrovna ve slevě, a vykouzlete tuhle delikatesu plnou vitamínů.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Vodu, ocet, sůl, cukr, koření, případně i tužší bylinky (tymián, rozmarýn – mohou být pouze zbylé stonky) dejte do menšího kastrůlku, přiveďte k varu a nechte povařit asi 10 minut.

2.

Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky na čtvrtky, okurky a mrkev na půlkolečka nebo malé špalíčky. Přendejte spolu s česnekem, případně koprem nebo dalšími bylinkami, do čisté, sterilizované sklenice. Zeleninu ve sklenici mírně upěchujte.

3.

Zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte, nechte vychladnout a přendejte do lednice. Nechejte alespoň 24 hodin uležet. Skladujte v lednici a spotřebujte během 3 až 4 týdnů. Pokud chcete, aby zelenina vydržela déle, můžete ji zavařit.

 

Tipy:

Přidejte do nálevu lžičku kurkumy, která zeleninu zbarví krásně do žluta. Anebo červenou řepu, která zajistí sytě růžovou barvu.

Autor receptu: Bára Kebová

Recept vznikl díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy.

Ingredience

1/2 šálku vody

1/2 šálku vinného nebo jablečného octa

1 lžička soli

1 lžíce cukru

3 stroužky česneku

1 lžička celého černého pepře

1 lžička hořčičných semínek

ředkvičky

okurky

mrkev

další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)

bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)

Právě v prodeji

Nový průvodce neplýtváním – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ho společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení