Křupavá nakládaná zelenina

Že je v zimě drahé ovoce a zelenina? Vyberte si poctivou lokální kořenovku třeba podle toho, co je zrovna ve slevě, a vykouzlete tuhle delikatesu plnou vitamínů.

Ingredience

1/2 šálku vody
1/2 šálku vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
1 lžička hořčičných semínek
ředkvičky
okurky
mrkev
další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)
bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)

Postup

1. Vodu, ocet, sůl, cukr, koření, případně i tužší bylinky (tymián, rozmarýn – mohou být pouze zbylé stonky) dejte do menšího kastrůlku, přiveďte k varu a nechte povařit asi 10 minut.

2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky na čtvrtky, okurky a mrkev na půlkolečka nebo malé špalíčky. Přendejte spolu s česnekem, případně koprem nebo dalšími bylinkami, do čisté, sterilizované sklenice. Zeleninu ve sklenici mírně upěchujte.

3. Zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte, nechte vychladnout a přendejte do lednice. Nechejte alespoň 24 hodin uležet. Skladujte v lednici a spotřebujte během 3 až 4 týdnů. Pokud chcete, aby zelenina vydržela déle, můžete ji zavařit.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Recept vznikl díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy.

Ingredience

1/2 šálku vody
1/2 šálku vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
1 lžička hořčičných semínek
ředkvičky
okurky
mrkev
další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)
bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru