Že je v zimě drahé ovoce a zelenina? Vyberte si poctivou lokální kořenovku třeba podle toho, co je zrovna ve slevě, a vykouzlete tuhle delikatesu plnou vitamínů.
Ingredience
1/2 šálku vody
1/2 šálku vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
1 lžička hořčičných semínek
ředkvičky
okurky
mrkev
další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)
bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)
Postup
1. Vodu, ocet, sůl, cukr, koření, případně i tužší bylinky (tymián, rozmarýn – mohou být pouze zbylé stonky) dejte do menšího kastrůlku, přiveďte k varu a nechte povařit asi 10 minut.
2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky na čtvrtky, okurky a mrkev na půlkolečka nebo malé špalíčky. Přendejte spolu s česnekem, případně koprem nebo dalšími bylinkami, do čisté, sterilizované sklenice. Zeleninu ve sklenici mírně upěchujte.
3. Zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte, nechte vychladnout a přendejte do lednice. Nechejte alespoň 24 hodin uležet. Skladujte v lednici a spotřebujte během 3 až 4 týdnů. Pokud chcete, aby zelenina vydržela déle, můžete ji zavařit.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
1/2 šálku vody
1/2 šálku vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
1 lžička hořčičných semínek
ředkvičky
okurky
mrkev
další zelenina (květák, košťál brokolice, kedlubna, ředkev…)
bylinky (můžete využít i stonky, například tymiánu a rozmarýnu)
Tagy
- Levné, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!