Ingredience
- 4 brambory
- 2 červené cibule
- 4 mrkve
- 1⁄2 cukety
- 1⁄4 brokolice
- 1⁄4 květáku včetne košťálu
- 8 cherry rajčat
- 1 palice česneku
- 4 lžíce olivového
- oleje
- sůl, pepř
- 2 rohlíky
- 4 lžíce polotučného mléka
- 2 vejce
- 60 g másla
- muškátový květ
- 2 snítky čerstvé petržele
- 1 kuře
Postup
- Oloupejte 4 brambory, 2 cibule a 4 mrkve a nakrájejte je spolu s cuketou na stejně
velké kousky. Zbylou brokolici a květák rozeberte na růžičky. Zeleninu dejte do mísy,
přidejte 8 cherry rajčat, rozpůlenou palici česneku, zalijte olivovým olejem, přisypte sůl a pepř dle chuti a promíchejte. Rozprostřete do pekáče. - Na nádivku nakrájejte 2 starší rohlíky na kostičky, dejte je do misky a pokapejte
4 lžícemi mléka. Rozklepněte 2 vejce, z bílku ušlehejte tuhý sníh, žloutky odložte
stranou. V míse utřete 30 g másla se lzickou soli, špetkou muškátového květu
a žloutky, přidejte navlhčené rohlíky, nasekané lístky petržele a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. - Kuře očistěte, osolte a naplňte připravenou nádivkou. Nohy kuřete zavažte
kuchyňským provázkem, nebo sepněte párátky. Kuře potřete 30 g rozpuštěného
zbylého másla, položte do pekáče se zeleninou a pečte v troubě na 180 °C z jedné
strany dozlatova. Potom kuře obraťte a za občasného potírání výpekem a podlévání ho upečte z druhé strany. - Podávejte s upečenou zeleninou.
Tento recept pro vás připravila
Zuzka Štěpníčková
Recept vznikl v rámci Týdne beze zbytku s Albert Magazínem.
Ingredience
- 4 brambory
- 2 červené cibule
- 4 mrkve
- 1⁄2 cukety
- 1⁄4 brokolice
- 1⁄4 květáku včetne košťálu
- 8 cherry rajčat
- 1 palice česneku
- 4 lžíce olivového
- oleje
- sůl, pepř
- 2 rohlíky
- 4 lžíce polotučného mléka
- 2 vejce
- 60 g másla
- muškátový květ
- 2 snítky čerstvé petržele
- 1 kuře
Tagy
- Hlavní jídlo
- Maso, Zelenina
Náš dlouhodobý projekt
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!