Mrkvové kofty

Kofty pocházejí z balkánských a kavkazských zemí a tradičně se připravují z mletého masa. Zkuste si je upéct v naší mrkvové verzi! Výborně se doplňují s bylinkovým dresingem dochuc

Ingredience

Na kofty:
300 g mrkve
½ větší cibule
30 g mletých (nebo najemno nasekaných) slunečnicových semínek
hrst mrkvové natě
hrst čerstvého koriandru
5 sušených meruněk
2 stroužky česneku
¼ lžičky chilli
½ lžičky římského kmínu
lžíce citronové šťávy
60 g strouhanky
1 vejce
sůl a pepř
olivový olej

Na dresing:
30 g stonků petržele nebo koriandru
150 ml majonézy

Postup

1. Mrkev nakrájejte na malé špalíčky a uvařte v osolené vodě nebo na páře doměkka.

2. Mrkev slijte a dejte do mixéru spolu s oloupanou a na menší kousky nakrájenou cibulí. Přidejte česnek a sušené meruňky a rozmixujte na jemné pyré.

3. Směs přendejte do větší mísy, přidejte najemno nasekanou mrkvovou nať a koriandr, slunečnicová semínka, citronovou šťávu, koření, strouhanku a rozšlehané vejce.

4. Důkladně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.

5. Zkuste vytvarovat malou šišku. Pokud je směs příliš řídká, přidejte strouhanku.

6. Mokrýma rukama tvarujte ze směsi malé šišky a pokládejte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem.

7. Plný plech dejte na hodinu do lednice aby kofty ztuhly.

8. Připravte si dresing. Stonky petržele či koriankru nasekejte na menší kousky, dejte do mixéru spolu s majonézou a rozmixujte dohladka.

9. Po hodině vytáhněte kofty z lednice, potřete rovnoměrně olivovým olejem a pečte v troubě rozpálené na 230°C asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

10. Nechte mírně vychladnout a podávejte s bylinkovým dresingem ze stonků.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

Na kofty:
300 g mrkve
½ větší cibule
30 g mletých (nebo najemno nasekaných) slunečnicových semínek
hrst mrkvové natě
hrst čerstvého koriandru
5 sušených meruněk
2 stroužky česneku
¼ lžičky chilli
½ lžičky římského kmínu
lžíce citronové šťávy
60 g strouhanky
1 vejce
sůl a pepř
olivový olej

Na dresing:
30 g stonků petržele nebo koriandru
150 ml majonézy

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru