Mrkvové kofty

Kofty pocházejí z balkánských a kavkazských zemí a tradičně se připravují z mletého masa. Zkuste si je upéct v naší mrkvové verzi! Výborně se doplňují s bylinkovým dresingem dochuceným stonky bylinek.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Mrkev nakrájejte na malé špalíčky a uvařte v osolené vodě nebo na páře doměkka.

2.

Mrkev slijte a dejte do mixéru spolu s oloupanou a na menší kousky nakrájenou cibulí. Přidejte česnek a sušené meruňky a rozmixujte na jemné pyré.

3.

Směs přendejte do větší mísy, přidejte najemno nasekanou mrkvovou nať a koriandr, slunečnicová semínka, citronovou šťávu, koření, strouhanku a rozšlehané vejce.

4.

Důkladně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.

5.

Zkuste vytvarovat malou šišku. Pokud je směs příliš řídká, přidejte strouhanku.

6.

Mokrýma rukama tvarujte ze směsi malé šišky a pokládejte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem.

7.

Plný plech dejte na hodinu do lednice aby kofty ztuhly.

8.

Připravte si dresing. Stonky petržele či koriankru nasekejte na menší kousky, dejte do mixéru spolu s majonézou a rozmixujte dohladka.

9.

Po hodině vytáhněte kofty z lednice, potřete rovnoměrně olivovým olejem a pečte v troubě rozpálené na 230°C asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

10.

Nechte mírně vychladnout a podávejte s bylinkovým dresingem ze stonků.

 

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

Na kofty:

300 g mrkve

½ větší cibule

30 g mletých (nebo najemno nasekaných) slunečnicových semínek

hrst mrkvové natě

hrst čerstvého koriandru

5 sušených meruněk

2 stroužky česneku

¼ lžičky chilli

½ lžičky římského kmínu

lžíce citronové šťávy

60 g strouhanky

1 vejce

sůl a pepř

olivový olej

Na dresing:

30 g stonků petržele nebo koriandru

150 ml majonézy

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

26. 10. 2020 Mrkvové kofty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení