Odhadnout správné množství surovin na bramborovou kaši není jednoduchý úkol. Pokud vám nějaká od oběda zbyla, nezoufejte. Stačí přidat pár základních surovin, a ze studené kaše rázem vykouzlíte křupavé krokety, o které se budete doma prát.
Ingredience
400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele
Postup
1. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na drobno a orestujte na oleji do zlatova. Ke konci přidejte pokrájený česnek a bylinky.
2. Přidejte srdíčka a sušené houby, dochuťte solí, pepřem a novým kořením, zalijte vývarem a duste asi 30 minut.
3. Připravte si jíšku na zahuštění omáčky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a míchejte tak dlouho, až jíška přestane pěnit.
4. Hotovou jíšku postupně zašlehejte metličkou do omáčky a povařte 5 až 10 minut.
5. V kastrůlku rozpalte olej na cca 160 °C.
6. Do větší mísy dejte bramborovou kaši z lednice, přidejte jedno vejce, nasekanou petrželku, osolte, ovoňte mletým muškátovým oříškem a zasypte hrubou moukou.
7. Směs prohněťte rukama do kompaktního těsta. Vyválejte malé válečky, nebo kuličky, a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance.
8. Smažte v oleji do zlatova. Po vytažení nechejte krokety okapat na ubrousku.
9. Pokud chcete mít jistotu, že jsou krokety opravdu propečené, dejte je ještě na 5 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
10. Srdíčka servírujte s kroketami, ozdobené snítkou petrželky.
Petr Linka
Ingredience
400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele
Tagy
- Hlavní jídlo, Slané
- Maso, Ostatní, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!