4 porce
30 minut příprava, 35 minut vaření, 40 minut pečení
1. Kořenovou zeleninu a žlutou řepu nakrájíme na centimetrové kostičky, promícháme se solí a olejem, přesypeme do pekáčku či plechu a pečeme v troubě při 200 C dozlatova až dohněda.
2. Během pečení promícháváme, abychom v krajich neměli černé kostky a uprostřed plechu světlé. Po 35-40 minutách vyjmeme z trouby.
3. Cibulku nakrájíme najemno, řapíkatý celer na tenké plátky a společně necháme v hrnci na oleji zesklovatět. Přidáme opečenou kořenovou zeleninu a podlijeme zeleninovým vývarem.
4. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka půl hodiny.
5. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
6. Ještě do horké polévky zašleháme kostičky másla, aby polévka získala větší krémovost. Dosolíme a dopepříme.
7. Servírujeme s opečenou kořenovou zeleninou a lístky čerstvých bylinek.
Chtéli byste si pabérkovani nesklizené zeleniny také vyzkouset? Na webovÿch stránkách organizace Zachran jidlo najdete seznam pabérkovacich skupin, které pusobi po celé republice. Pokud Zádnou ve svém okoli nenajdete, je pro vás na stránkách pripraveny manuál pro paberkovani, kde se mimo jiné dozvite, jak takovou skupinu zalozit. Zhuste oslovit svého oblibeneho zemédelce, treba toho, od kterého kupujete zeleninu na farmarském trhu, a udélejte si pabérkovaci vilet.
Takhle recept popsal sám Pavel Drdel: „U nás v restauraci využíváme veškerou zeleninu, kterou farmáři vypěstují na svých polích. I tu, která vás na první pohled neokouzlí. Bývá pokřivená, popraskaná, pokroucená a práce s ní je mnohem náročnější. Vlastně ji nikdo nechce. A nenajdete ji ani na pultech supermarketů nebo farmářských tržnic. Protože chceme mít všechno dokonalé. Já sám dokonalý nejsem, nikdy nebudu, a tak mi nedokonalá zelenina nevadí. A nevadí mi ani, jestli ji budu místo 20 minut loupat hodinu. Vím, že mě na oplátku za to, že jsem ji nenechal zakopanou na poli, odmění svou chutí. Zkuste to také, přeneste se přes svou představu o dokonalosti a zachraňte pár kilo zeleniny, který by skončila zakopaná v zemi či na kompostu. Je to totiž 30 % zemědělské produkce.“