Koláč z polámaného chřestu

Někdy se stane, že se při nevhodné manipulaci chřest zlomí. Takové balení už si bohužel málokdo z trhu či obchodu odnese. Ne do každého jídla ale musí být chřest „dokonalý“. Upečte si ze zlámaných kousků slaný koláč.

Ingredience

těsto:
180 g hladké mouky
sůl
110 g másla
3 lžíce sezamového semínka

náplň:
6 vajec
250 ml plnotučného mléka
140 g bílého řeckého jogurtu
1 lžíce hořčice
2 lžíce čerstvého tymiánu a dále pak dalších bylinek, které doma najdete:
2 lžíce čerstvé bazalky
1 lžíce čerstvého kopru (ten je obzvlášť ve spojitosti s chutí chřestu lahodný)
1 lžíce pažitky
250 g zlomků chřestu
110 g sýra gruyère
1 lžíce medu (nemusí být)

Postup

1. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a položte na plech.

2. Ve větší míse smíchejte mouku, sezamová semínka a půl lžičky soli. Přidejte vychlazené nahrubo nastrouhané/nasekané máslo a smíchejte s moukou. Přidejte 80 ml ledově studené vody a rukama vypracujte kompaktní těsto.

3. Těsto rozválejte do kruhu o tloušťce 0,5 centimetru a přeneste na připravenou formu. Přikryjte a dejte do lednice na 20 minut.

4. Po uplynutí doby chlazení vyjměte koláčovou formu z lednice, na těsto položte pečicí papír a zatěžte sušenými luštěninami nebo rýží a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 15 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 160 °C.

5. Mezitím si v misce rozmíchejte vejce s mlékem, jogurtem a hořčicí. Přidejte lístky tymiánu, bazalky, najemno pokrájeného kopru a pažitky. Vaječnou směs osolte a opepřete.

6. Omytý chřest pokrájejte na 2,5 cm kousky a nejdelší stonky chřestu nechte na ozdobu. Malé kousky rozložte na těsto, přidejte pokrájený sýr gruyère a zakápněte ho medem. Vaječnou směs rovnoměrně nalijte do koláčové formy a navrch poskládejte zbylé delší stonky chřestu.

7. Pečte 1 hodinu dokud není vaječná směs ve středu pevná. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

těsto:
180 g hladké mouky
sůl
110 g másla
3 lžíce sezamového semínka

náplň:
6 vajec
250 ml plnotučného mléka
140 g bílého řeckého jogurtu
1 lžíce hořčice
2 lžíce čerstvého tymiánu a dále pak dalších bylinek, které doma najdete:
2 lžíce čerstvé bazalky
1 lžíce čerstvého kopru (ten je obzvlášť ve spojitosti s chutí chřestu lahodný)
1 lžíce pažitky
250 g zlomků chřestu
110 g sýra gruyère
1 lžíce medu (nemusí být)

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru