Grilování baví nás všechny. Sluníčko, přátelé a rozpálený rošt, na kterém se opékají nejrůznější dobroty. Co ale dělat se zbytky, které už nikdo nechce? Schovejte je na další den a udělejte si z nich skvělé kari. Ať už vám zbyde jen zelenina, nebo i maso, kari z jednoho hrnce vás potěší svou intenzivní chutí.
Ingredience
450 g grilované vepřové krkovice
čerstvý zázvor a koriandr
1 jalapeňo paprička
5 stroužků česneku
2 cibule
1 lžička kmínu
2 lžičky sladké papriky
1 lžička kurkumy
špetka kardamomu
špetka skořice
kuřecí vývar
brambory
grilovaná paprika
grilovaná cuketa
třtinový cukr
sůl, pepř
řepkový olej
K podávání:
jogurt
jako příloha se hodí rýže
Postup
1. Grilované vepřové maso nakrájejte na delší proužky a odložte ho stranou.
2. Jalapeňo papričku rozřízněte a očistěte od semínek. Kousek zázvoru a česnek oloupejte. Všechny tři ingredience pak rozmixujte v malém sekáčku nebo pokrájejte nadrobno.
3. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky. Vsypte ji na středně rozpálenou pánev s olejem a opékejte asi 10 minut. Potom přidejte směs česneku a zázvoru a opékejte další 2 minuty.
4. Do pánve přidejte další sypké koření a za stálého míchání ještě minutu opékejte.
5. Přidejte maso, brambory, sůl a vývar. Vše přiveďte k varu, přikryjte poklicí a na mírném ohni pomalu vařte.
6. Jakmile jsou brambory téměř měkké, vsypte k nim kousky papriky a cukety.
7. Dochuťte solí, pepřem, případně trochou třtinového cukru.
8. Podávejte s jogurtem a čerstvými lístky koriandru.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
450 g grilované vepřové krkovice
čerstvý zázvor a koriandr
1 jalapeňo paprička
5 stroužků česneku
2 cibule
1 lžička kmínu
2 lžičky sladké papriky
1 lžička kurkumy
špetka kardamomu
špetka skořice
kuřecí vývar
brambory
grilovaná paprika
grilovaná cuketa
třtinový cukr
sůl, pepř
řepkový olej
K podávání:
jogurt
jako příloha se hodí rýže
Tagy
- Hlavní jídlo, Slané
- Maso, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!