Katalánské zeleninové karbanátky se slaninou

Katalánskou specialitu trinxat nás naučil připravovat šéfuchař Hugo Hromas. Představuje úžasné spojení kapusty a brambor, které ochutí uzený bůček, slanina nebo jiná uzenina, kterou doma najdete.

Ingredience

500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové
¼ hlávky kapusty
2 stroužky česneku
200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny
sůl

Postup

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka.

2. Kapustu zbavte vnějších ovadlých listů, vnitřní nasekejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z uzeniny odkrojte případnou kůži nebo sloupněte slupku a nakrájejte ji na silnější plátky (asi 3–5 mm).

3. Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody, vsypte k nim kapustu, nechte ji 1 minutu spařit a slijte zbylou vodu.

4. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo vařečkou a promíchejte s kapustou.

5. Na horké pánvi opečte plátky uzeniny dozlatova z obou stran. Opatrně ji vyjměte, ale vypečený tuk ponechte v pánvi.

6. Ve vypečeném tuku orestujte česnek dozlatova. Přidejte brambory s kapustou a opečte je ze všech stran. Z bramborové směsi můžete tvořit placičky a opékat je dozlatova z obou stran.

7. Podávejte s plátky uzeniny.

TIP: Místo uzeniny můžete použít zbylé pečené maso, hodí se tučnější části jako bůček, krkovice, ale i řízek. Pokud maso nemá dostatek tuku, opečte ho na 1–2 lžících sádla.

 

Tento recept pro vás připravil

Hugo Hromas

Ingredience

500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové
¼ hlávky kapusty
2 stroužky česneku
200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny
sůl

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru