Katalánskou specialitu trinxat nás naučil připravovat šéfuchař Hugo Hromas. Představuje úžasné spojení kapusty a brambor, které ochutí uzený bůček, slanina nebo jiná uzenina, kterou doma najdete.
Ingredience
500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové
¼ hlávky kapusty
2 stroužky česneku
200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny
sůl
Postup
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka.
2. Kapustu zbavte vnějších ovadlých listů, vnitřní nasekejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z uzeniny odkrojte případnou kůži nebo sloupněte slupku a nakrájejte ji na silnější plátky (asi 3–5 mm).
3. Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody, vsypte k nim kapustu, nechte ji 1 minutu spařit a slijte zbylou vodu.
4. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo vařečkou a promíchejte s kapustou.
5. Na horké pánvi opečte plátky uzeniny dozlatova z obou stran. Opatrně ji vyjměte, ale vypečený tuk ponechte v pánvi.
6. Ve vypečeném tuku orestujte česnek dozlatova. Přidejte brambory s kapustou a opečte je ze všech stran. Z bramborové směsi můžete tvořit placičky a opékat je dozlatova z obou stran.
7. Podávejte s plátky uzeniny.
TIP: Místo uzeniny můžete použít zbylé pečené maso, hodí se tučnější části jako bůček, krkovice, ale i řízek. Pokud maso nemá dostatek tuku, opečte ho na 1–2 lžících sádla.
Hugo Hromas
Ingredience
500 g menších brambor (varného typu B), krásně vypadají růžové
¼ hlávky kapusty
2 stroužky česneku
200 g uzeného bůčku, slaniny či jiné zbylé uzeniny
sůl
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané
- Maso, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!