Do těstovin, na chleba nebo do salátů – pesta z natí mrkve, ředkviček, špenátu nebo kopřiv se hodí všude. Kromě toho, že chutnají skvěle, zachráníte části zeleniny, které často končí v koši.
Ingredience
natě
košťály
ořechy a semínka
kvalitní olej
česnek
citron
parmezán
sůl
Postup
Ředkvičková i mrkvová nať či košťál z brokolice putují skoro vždy a bez dlouhého rozmýšlení do koše. Zkuste z nich vytvořit pesto, a nejen z nich, ale i z dalších zelených natí. Třeba pesto z medvědího česneku, kopřiv nebo špenátu vás překvapí výbornou chutí. Postup je vždy podobný, tak se nebojte experimentovat.
1. Natě omyjte a otrhejte z nich zelené lístky (v případě kopřiv musíte listy spařit horu vodou). Přendejte je do mixéru.
2. K lístkům přidejte semínka (například sezamová či slunečnicová), oříšky a česnek.
3. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Zpestřit můžete také jarní cibulkou, sýrem, mátou nebo bazalkou. Vše záleží na vašich chutích.
4. Směs rozmixujte. Během mixování přilévejte kvalitní olej, dokud nemá pesto ideální konzistenci.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
natě
košťály
ořechy a semínka
kvalitní olej
česnek
citron
parmezán
sůl
Tagy
- Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!