Jak využít sezónní ovoce a parádně si při tom pochutnat? Jednou z možností je původně britský koláč krambl – jednoduchý dezert, kterým ohromíte každou návštěvu. Je to jen spousta horkého šťavnatého ovoce a navrchu křupavá drobenka, která má nekonečně mnoho variant.
Ingredience
jahody
rebarbora
mouka
máslo
třtinový cukr
vanilkový cukr
mandle
tymián
citron
kysaná smetana
Postup
1. Nakrájené jahody a rebarboru si připravíme do mísy.
2. Ochutíme citronem a třtinovým cukrem.
3. Vše zamícháme a přendáme do zapékací misky.
4. Připravíme si drobenku: základem je vždy mouka (nebojte se celozrnné), cukr a máslo.
5. Do drobenky přidáme krájené mandle. Ochutit se dá také skořicí, vanilkovým cukrem nebo čerstvými bylinkami – možností je nepřeberně.
6. Na nakrájené ovoce nasypeme drobenku a vložíme do trouby. Pečeme 25 minut při teplotě 180 °C.
7. Hotový krambl můžeme servírovat se lžící kysané smetany.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
jahody
rebarbora
mouka
máslo
třtinový cukr
vanilkový cukr
mandle
tymián
citron
kysaná smetana
Tagy
- Sladké, Vegetarianské
- Ovoce, Pečivo
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!