Jablková polévka s petrželí

Ovoce jako základ hlavních jídel není u nás zcela běžné, přitom sladkost ovoce a zeleniny ladí s ostatními surovinami. Nechte se překvapit touto polévkou a možná po ní ani nebudete mít chuť na dezert.

Ingredience

Polévka:
2 cibule
500 g petržele
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce másla
½ lžičky kari koření
zhruba 1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
600 g jablek
1,5 l vývaru nebo vody
100 ml mléka nebo smetany na vaření
sůl a pepř
Na ozdobu:
slunečnicová semínka
jarní cibulka

Postup

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2. Petržel očistěte kartáčkem a nakrájejte na kostičky nebo plátky.

3. V hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni dosklovita, až zprůhlední, přidejte kari koření a míchejte 1 minutu, až se koření rozvoní.

4. Přidejte petržel, snižte teplotu a pozvolna restujte 8 minut doměkka. Zastříkněte citronovou šťávou podle chuti.

5. Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostky do hrnce.

6. Česnek oloupejte a prolisujte ho do hrnce. Opékejte ještě 3 minuty, až jablka začnou měknout.

7. Přilijte vývar nebo vodu a zahřejte k varu. Osolte, opepřete a vařte doměkka, asi 10 minut.

8. Rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte mléko či smetanu a promíchejte.

9. Podle chuti ozdobte praženými slunečnicovými semínky a nadrobno nasekanou jarní cibulkou.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Polévka:
2 cibule
500 g petržele
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce másla
½ lžičky kari koření
zhruba 1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
600 g jablek
1,5 l vývaru nebo vody
100 ml mléka nebo smetany na vaření
sůl a pepř
Na ozdobu:
slunečnicová semínka
jarní cibulka

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru