Ovoce jako základ hlavních jídel není u nás zcela běžné, přitom sladkost ovoce a zeleniny ladí s ostatními surovinami. Nechte se překvapit touto polévkou a možná po ní ani nebudete mít chuť na dezert.
Ingredience
Polévka:
2 cibule
500 g petržele
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce másla
½ lžičky kari koření
zhruba 1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
600 g jablek
1,5 l vývaru nebo vody
100 ml mléka nebo smetany na vaření
sůl a pepř
Na ozdobu:
slunečnicová semínka
jarní cibulka
Postup
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Petržel očistěte kartáčkem a nakrájejte na kostičky nebo plátky.
3. V hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni dosklovita, až zprůhlední, přidejte kari koření a míchejte 1 minutu, až se koření rozvoní.
4. Přidejte petržel, snižte teplotu a pozvolna restujte 8 minut doměkka. Zastříkněte citronovou šťávou podle chuti.
5. Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostky do hrnce.
6. Česnek oloupejte a prolisujte ho do hrnce. Opékejte ještě 3 minuty, až jablka začnou měknout.
7. Přilijte vývar nebo vodu a zahřejte k varu. Osolte, opepřete a vařte doměkka, asi 10 minut.
8. Rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte mléko či smetanu a promíchejte.
9. Podle chuti ozdobte praženými slunečnicovými semínky a nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
Polévka:
2 cibule
500 g petržele
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce másla
½ lžičky kari koření
zhruba 1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
600 g jablek
1,5 l vývaru nebo vody
100 ml mléka nebo smetany na vaření
sůl a pepř
Na ozdobu:
slunečnicová semínka
jarní cibulka
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ovoce, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!