Hruškový kompot s pomerančem a vanilkou

Ingredience

4 hrušky
2 pomeranče
½ citronu
1 sáček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
1 svitek skořice
3 hřebíčky
2 lžíce cukru, medu nebo oblíbeného sladidla
voda podle potřeby

Postup

1. Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo širší klínky.

2. Vložte je do hrnce, vymačkejte na ně pomerančovou a citronovou šťávu a podle potřeby dolijte vodu tak, aby byly hrušky ponořené.

3. Zbylý citron nebo 1 pomeranč omyjte horkou vodou a oloupejte dlouhé proužky kůry (dobře to jde škrabkou nebo nožem). Vložte je do hrnce.

4. Přidejte vanilku, skořici a hřebíček, oslaďte a vařte na středním stupni doměkka, ale ne aby se ovoce rozvařilo.

5. Kompot servírujte teplý nebo studený.

Tip: Pokud chcete kompot uchovat na později, naskládejte pokrájené hrušky do čistých suchých sklenic a zalijte je horkým nálevem. Zavíčkujte a sterilujte 15–25 minut ve vodě o teplotě 80 °C.

 

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

4 hrušky
2 pomeranče
½ citronu
1 sáček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
1 svitek skořice
3 hřebíčky
2 lžíce cukru, medu nebo oblíbeného sladidla
voda podle potřeby

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru