Ingredience
4 hrušky
2 pomeranče
½ citronu
1 sáček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
1 svitek skořice
3 hřebíčky
2 lžíce cukru, medu nebo oblíbeného sladidla
voda podle potřeby
Postup
1. Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo širší klínky.
2. Vložte je do hrnce, vymačkejte na ně pomerančovou a citronovou šťávu a podle potřeby dolijte vodu tak, aby byly hrušky ponořené.
3. Zbylý citron nebo 1 pomeranč omyjte horkou vodou a oloupejte dlouhé proužky kůry (dobře to jde škrabkou nebo nožem). Vložte je do hrnce.
4. Přidejte vanilku, skořici a hřebíček, oslaďte a vařte na středním stupni doměkka, ale ne aby se ovoce rozvařilo.
5. Kompot servírujte teplý nebo studený.
Tip: Pokud chcete kompot uchovat na později, naskládejte pokrájené hrušky do čistých suchých sklenic a zalijte je horkým nálevem. Zavíčkujte a sterilujte 15–25 minut ve vodě o teplotě 80 °C.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
4 hrušky
2 pomeranče
½ citronu
1 sáček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
1 svitek skořice
3 hřebíčky
2 lžíce cukru, medu nebo oblíbeného sladidla
voda podle potřeby
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ovoce
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!