Houbové karbanátky ze zbylého chleba

Slíbili jsme čtyři osvědčené recepty z týmu Zachraň jídlo. Druhým z nich jsou karbanátky od naší projektové manažerky Denisy:Každému někdy doma něco zbyde. U mě to nejčastěji bývá chleba. Snažím se sice chodit na nákup cíleně s tím, že vím, co přesně z daných surovin budu vařit, ale právě pečivo občas neodhadnu. Když už mám doma plno strouhanky, dělám z něj plnohodnotný oběd, který využívá jak staré pečivo, tak například žampiony, které zbyly z grilování, tvrdý sýr, co mi zbyl ze špaget (italové děste se :)) a bylinky. Doufám, že i vám bude tento recept chutnat a zjistíte, že i z takové “jednoduché” suroviny se dá vykouzlit něco tak dobrého.Dobrou chuť, Vaše Denisa
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Starší suchý chleba nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte mlékem, tak, aby byl ze ¾ ponořen.

2.

Cibuli a žampiony nakrájejte na malé kousky a zpěňte na kousku másla či oleje tak, aby cibule zesklovatěla a žampiony se zbavily vody. Raději smažte na malém stupni, aby se žampiony krásně orestovaly, ale nespálily.

3.

Tvrdý sýr nastrouhejte najemno.

4.

Orestovanou směs vložte do mísy s namočeným chlebem, přidejte nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř, bylinky a zamíchejte.

5.

Do směsi pomalu přidávejte strouhanku tak, aby byla směs stále vláčná, ale daly se z ní udělat karbanátky a nelepila.

6.

Na pánev dejte máslo, olej či Ghí a začněte smažit připravené karbanátky. Pokud vám nevadí více strouhanky, můžete si karbanátky ještě lehce obalit ve strouhance, aby lépe držely.

7.

Můžete je podávat jako hlavní jídlo s bramborem či jako chuťovku k televizi se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Autor receptu: Denisa Rybářová

Foto: Štěpán Lohr

Ingredience

starý chleba (cca 200g)
zbylé žampiony (2 větší kusy)
cibule (1ks)
mléko (150ml)
tvrdý sýr (200g)
vejce (1ks)
strouhanka (dle potřeby)
zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
máslo, olej či Ghí na smažení

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení