Houbové karbanátky ze zbylého chleba

Karbanátky od naší projektové manažerky Denisy. Když mám doma plno strouhanky, dělám z ní plnohodnotný oběd, který využívá jak staré pečivo, tak například žampiony, které zbyly z grilování, tvrdý sýr, co mi zbyl ze špaget (italové děste se :)) a bylinky.

Ingredience

  • starý chleba (cca 200g)
  • zbylé žampiony (2 větší kusy)
  • cibule (1ks)
  • mléko (150ml)
  • tvrdý sýr (200g)
  • vejce (1ks)
  • strouhanka (dle potřeby)
  • zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
  • máslo, olej či Ghí na smažení

Postup

  1. Starší suchý chleba nakrájejte na kostičky, vložte do misky a zalijte mlékem, tak, aby byl ze ¾ ponořen.
  2. Cibuli a žampiony nakrájejte na malé kousky a zpěňte na kousku másla či oleje tak, aby cibule zesklovatěla a žampiony se zbavily vody. Raději smažte na malém stupni, aby se žampiony krásně orestovaly, ale nespálily.
  3. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno.
  4. Orestovanou směs vložte do mísy s namočeným chlebem, přidejte nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř, bylinky a zamíchejte.
  5. Do směsi pomalu přidávejte strouhanku tak, aby byla směs stále vláčná, ale daly se z ní udělat karbanátky a nelepila.
  6. Na pánev dejte máslo, olej či Ghí a začněte smažit připravené karbanátky. Pokud vám nevadí více strouhanky, můžete si karbanátky ještě lehce obalit ve strouhance, aby lépe držely.
  7. Můžete je podávat jako hlavní jídlo s bramborem či jako chuťovku k televizi se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Tento recept pro vás připravila

Denisa Rybářová

Každému někdy doma něco zbyde. U mě to nejčastěji bývá chleba. Snažím se sice chodit na nákup cíleně s tím, že vím, co přesně z daných surovin budu vařit, ale právě pečivo občas neodhadnu. Když už mám doma plno strouhanky, dělám z ní plnohodnotný oběd. Doufám, že i vám bude tento recept chutnat a zjistíte, že i z takové “jednoduché” suroviny se dá vykouzlit něco tak dobrého.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

  • starý chleba (cca 200g)
  • zbylé žampiony (2 větší kusy)
  • cibule (1ks)
  • mléko (150ml)
  • tvrdý sýr (200g)
  • vejce (1ks)
  • strouhanka (dle potřeby)
  • zbylé bylinky (pažitka, petržel, kopr)
  • máslo, olej či Ghí na smažení

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru