Rajčata a hořčice? To jsou hlavní hvězdy tohoto svěžího koláče. K jeho přípravě vám postačí pouhá hrstka ingrediencí a chvilka času. Chutná skvěle k večeři i na párty, teplý i studený.
Ingredience
1 balení listového těsta (250–300 g)
4-5 středně velkých rajčat
2 vrchovaté lžíce pikantní hořčice
2 lžíce strouhanky
lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup
1. Rajčata nakrájejte na tlustší plátky, posolte z obou stran a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě, aby pustila část šťávy.
2. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
3. Listové těsto rozválejte, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou.
4. Na těsto rovnoměrně rozetřete hořčici. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, nebo jste neměli čas nechat pustit jejich šťávu, posypte hořčici trochou strouhanky.
5. Na dno koláče rozprostřete plátky rajčat, pokapejte olivovým olejem a přidejte trošku soli a čerstvě namletého pepře.
6. Koláč vložte do trouby rozehřáté na 220°C a pečte asi 35 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
7. Nechejte koláč mírně zchladnout, ozdobte jej lístky bazalky a podávejte ho ještě teplý či za studena.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
1 balení listového těsta (250–300 g)
4-5 středně velkých rajčat
2 vrchovaté lžíce pikantní hořčice
2 lžíce strouhanky
lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!