Francouzský rajčatový koláč

Rajčata a hořčice? To jsou hlavní hvězdy tohoto svěžího koláče. K jeho přípravě vám postačí pouhá hrstka ingrediencí a chvilka času. Chutná skvěle k večeři i na párty, teplý i studený.  
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Rajčata nakrájejte na tlustší plátky, posolte z obou stran a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě, aby pustila část šťávy.

2.

Koláčovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.

3.

Listové těsto rozválejte, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou.

4.

Na těsto rovnoměrně rozetřete hořčici. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, nebo jste neměli čas nechat pustit jejich šťávu, posypte hořčici trochou strouhanky.

5.

Na dno koláče rozprostřete plátky rajčat, pokapejte olivovým olejem a přidejte trošku soli a čerstvě namletého pepře.

6.

Koláč vložte do trouby rozehřáté na 220°C a pečte asi 35 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.

7.

Nechejte koláč mírně zchladnout, ozdobte jej lístky bazalky a podávejte ho ještě teplý či za studena.

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 balení listového těsta (250–300 g)

4-5 středně velkých rajčat

2 vrchovaté lžíce pikantní hořčice

2 lžíce strouhanky

lžíce olivového oleje

sůl a pepř

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

26. 10. 2020 Mrkvové kofty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení