Francouzský rajčatový koláč

Rajčata a hořčice? To jsou hlavní hvězdy tohoto svěžího koláče. K jeho přípravě vám postačí pouhá hrstka ingrediencí a chvilka času. Chutná skvěle k večeři i na párty, teplý i studený.

Ingredience

1 balení listového těsta (250–300 g)
4-5 středně velkých rajčat
2 vrchovaté lžíce pikantní hořčice
2 lžíce strouhanky
lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Postup

1. Rajčata nakrájejte na tlustší plátky, posolte z obou stran a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě, aby pustila část šťávy.

2. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.

3. Listové těsto rozválejte, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou.

4. Na těsto rovnoměrně rozetřete hořčici. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, nebo jste neměli čas nechat pustit jejich šťávu, posypte hořčici trochou strouhanky.

5. Na dno koláče rozprostřete plátky rajčat, pokapejte olivovým olejem a přidejte trošku soli a čerstvě namletého pepře.

6. Koláč vložte do trouby rozehřáté na 220°C a pečte asi 35 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.

7. Nechejte koláč mírně zchladnout, ozdobte jej lístky bazalky a podávejte ho ještě teplý či za studena.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 balení listového těsta (250–300 g)
4-5 středně velkých rajčat
2 vrchovaté lžíce pikantní hořčice
2 lžíce strouhanky
lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru