Focaccia s olejem ze sušených rajčat

Pět ingrediencí a je hotovo! Tak jednoduchá je nadýchaná italská focaccia. Její chuť perfektně vyladíte olejem ze sušených rajčat, který spousta lidí vylívá. Přitom je to poklad, posuďte sami.

Ingredience

500 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1/2 čerstvého nebo sušeného droždí
1 lžíce soli
4 lžíce oleje ze sušených rajčat

Postup

1. Ve větší míse smíchejte vodu a droždí a nechejte pár minut stát, aby se droždí aktivovalo.

2. Do mísy postupně přisypávejte mouku a sůl a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

3. Přikryjte utěrkou a nechejte v teple kynout alespoň 1 hodinu.

4. Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou plochu a rozdělte jej na dvě poloviny.

5. Oba bochánky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a rozprostřete do silnější placky.

6. Pokapejte olejem, můžete přidat i kousky sušených rajčat, bylinky nebo pár oliv. Olej důkladně rozetřete pomocí rukou a prsty promačkejte, aby v placce vznikly mírné prohlubně.

7. Posypejte hrubou solí a pečte na 250 °C asi 10-12 minut do zlatohněda.

 

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Ingredience

500 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1/2 čerstvého nebo sušeného droždí
1 lžíce soli
4 lžíce oleje ze sušených rajčat

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru