Pět ingrediencí a je hotovo! Tak jednoduchá je nadýchaná italská focaccia. Její chuť perfektně vyladíte olejem ze sušených rajčat, který spousta lidí vylívá. Přitom je to poklad, posuďte sami.
Ingredience
500 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1/2 čerstvého nebo sušeného droždí
1 lžíce soli
4 lžíce oleje ze sušených rajčat
Postup
1. Ve větší míse smíchejte vodu a droždí a nechejte pár minut stát, aby se droždí aktivovalo.
2. Do mísy postupně přisypávejte mouku a sůl a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Přikryjte utěrkou a nechejte v teple kynout alespoň 1 hodinu.
4. Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou plochu a rozdělte jej na dvě poloviny.
5. Oba bochánky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a rozprostřete do silnější placky.
6. Pokapejte olejem, můžete přidat i kousky sušených rajčat, bylinky nebo pár oliv. Olej důkladně rozetřete pomocí rukou a prsty promačkejte, aby v placce vznikly mírné prohlubně.
7. Posypejte hrubou solí a pečte na 250 °C asi 10-12 minut do zlatohněda.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
500 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1/2 čerstvého nebo sušeného droždí
1 lžíce soli
4 lžíce oleje ze sušených rajčat
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!