Nevzpomínáte na školní jídelnu s láskou? Spravte si chuť naším receptem na voňavé těstovinové fleky s karamelizovanou cibulkou. Využít do nich můžete i zbytky šunky či uzenin.
Ingredience
250 g obraných vepřových uzených žeber
250 g těstovinových fleků
200 g bílého kysaného zelí
1 žlutá cibule
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené
lžička drceného kmínu
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
špetka cukru
sůl a pepř
50 ml rostlinného oleje
50 g másla
Postup
1. Uzená žebra nejprve povařte ve vodě, abyste připravili vývar na polévku. Maso z žeber oberte a odložte stranou.
2. Fleky uvařte v osolené vodě na skus.
3. Rozpalte pánev a na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte kmín a nechte minutku rozvonět.
4. Přidejte kysané zelí a nechte podusit pod pokličkou 10 minut.
5. Na menší pánvi si připravte karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli nakrájejte na proužky, orestujte na másle s tymiánem, osolte, opepřete a zasypte cukrem. Pár minut restujte dokud cibulka nezezlátne a dejte stranou.
6. Zcezené fleky promíchejte se zelím, uzeným masem, karamelizovanou cibulkou a nasekanou petrželí. Případně ještě podlijte trochou vývaru pro šťavnatost.
Petr Linka
Zachraň jídlo pomáhám při vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
250 g obraných vepřových uzených žeber
250 g těstovinových fleků
200 g bílého kysaného zelí
1 žlutá cibule
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené
lžička drceného kmínu
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
špetka cukru
sůl a pepř
50 ml rostlinného oleje
50 g másla
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané
- Maso, Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.