Fleky s uzeným masem z žeber a kysaným zelím

Nevzpomínáte na školní jídelnu s láskou? Spravte si chuť naším receptem na voňavé těstovinové fleky s karamelizovanou cibulkou. Využít do nich můžete i zbytky šunky či uzenin.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Uzená žebra nejprve povařte ve vodě, abyste připravili vývar na polévku. Maso z žeber oberte a odložte stranou.

2.

Fleky uvařte v osolené vodě na skus.

3.

Rozpalte pánev a na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte kmín a nechte minutku rozvonět.

4.

Přidejte kysané zelí a nechte podusit pod pokličkou 10 minut.

5.

Na menší pánvi si připravte karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli nakrájejte na proužky, orestujte na másle s tymiánem, osolte, opepřete a zasypte cukrem. Pár minut restujte dokud cibulka nezezlátne a dejte stranou.

6.

Zcezené fleky promíchejte se zelím, uzeným masem, karamelizovanou cibulkou a nasekanou petrželí. Případně ještě podlijte trochou vývaru pro šťavnatost.

Autor receptu: Petr Linka

Foto: Štěpán Lohr

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

250 g obraných vepřových uzených žeber

250 g těstovinových fleků

200 g bílého kysaného zelí

1 žlutá cibule

1 větší červená cibule

3 stroužky česneku

snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené

lžička drceného kmínu

snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného

špetka cukru

sůl a pepř

50 ml rostlinného oleje

50 g másla

Právě v prodeji

Nový průvodce neplýtváním – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ho společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení