Fleky s uzeným masem z žeber a kysaným zelím

Nevzpomínáte na školní jídelnu s láskou? Spravte si chuť naším receptem na voňavé těstovinové fleky s karamelizovanou cibulkou. Využít do nich můžete i zbytky šunky či uzenin.

Ingredience

250 g obraných vepřových uzených žeber
250 g těstovinových fleků
200 g bílého kysaného zelí
1 žlutá cibule
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené
lžička drceného kmínu
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
špetka cukru
sůl a pepř
50 ml rostlinného oleje
50 g másla

Postup

1. Uzená žebra nejprve povařte ve vodě, abyste připravili vývar na polévku. Maso z žeber oberte a odložte stranou.

2. Fleky uvařte v osolené vodě na skus.

3. Rozpalte pánev a na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte kmín a nechte minutku rozvonět.

4. Přidejte kysané zelí a nechte podusit pod pokličkou 10 minut.

5. Na menší pánvi si připravte karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli nakrájejte na proužky, orestujte na másle s tymiánem, osolte, opepřete a zasypte cukrem. Pár minut restujte dokud cibulka nezezlátne a dejte stranou.

6. Zcezené fleky promíchejte se zelím, uzeným masem, karamelizovanou cibulkou a nasekanou petrželí. Případně ještě podlijte trochou vývaru pro šťavnatost.

Tento recept pro vás připravila

Petr Linka

Zachraň jídlo pomáhám při vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

250 g obraných vepřových uzených žeber
250 g těstovinových fleků
200 g bílého kysaného zelí
1 žlutá cibule
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené
lžička drceného kmínu
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
špetka cukru
sůl a pepř
50 ml rostlinného oleje
50 g másla

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru