Fleky s uzeným masem z žeber a kysaným zelím

Nevzpomínáte na školní jídelnu s láskou? Spravte si chuť naším receptem na voňavé těstovinové fleky s karamelizovanou cibulkou. Využít do nich můžete i zbytky šunky či uzenin.

Ingredience

250 g obraných vepřových uzených žeber
250 g těstovinových fleků
200 g bílého kysaného zelí
1 žlutá cibule
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené
lžička drceného kmínu
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
špetka cukru
sůl a pepř
50 ml rostlinného oleje
50 g másla

Postup

1. Uzená žebra nejprve povařte ve vodě, abyste připravili vývar na polévku. Maso z žeber oberte a odložte stranou.

2. Fleky uvařte v osolené vodě na skus.

3. Rozpalte pánev a na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte kmín a nechte minutku rozvonět.

4. Přidejte kysané zelí a nechte podusit pod pokličkou 10 minut.

5. Na menší pánvi si připravte karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli nakrájejte na proužky, orestujte na másle s tymiánem, osolte, opepřete a zasypte cukrem. Pár minut restujte dokud cibulka nezezlátne a dejte stranou.

6. Zcezené fleky promíchejte se zelím, uzeným masem, karamelizovanou cibulkou a nasekanou petrželí. Případně ještě podlijte trochou vývaru pro šťavnatost.

Tento recept pro vás připravila

Petr Linka

Zachraň jídlo pomáhám při vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

250 g obraných vepřových uzených žeber
250 g těstovinových fleků
200 g bílého kysaného zelí
1 žlutá cibule
1 větší červená cibule
3 stroužky česneku
snítka čerstvé petrželky nebo lžička sušené
lžička drceného kmínu
snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
špetka cukru
sůl a pepř
50 ml rostlinného oleje
50 g másla

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru