Džem z bobulovitého ovoce

Džemy, marmelády, zavařeniny a čatní jsou kouzelnou vzpomínkou na léto, do kterého vás přenesou pouhým otočením víčka. Nebo znáte snad lepší způsob, jak zpracovat sezonní úrodu?
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Ovoce důkladně omyjte, vsypte do širokého hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, přidejte vanilku a špetku soli a za stálého míchání pozvolna zahřívejte k varu.

2.

Až ovoce změkne a vyvaří se většina vody, zhruba po 15 minutách, vmíchejte cukr a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut. Cukr přisypávejte postupně podle chuti, ale nezapomeňte, že slouží i jako konzervant.

3.

Vyjměte vanilkový lusk a horkým džemem plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte chladnout. Po 15 minutách můžete otočit zpět, ale nic se nestane, když je necháte obrácené.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)

1 použitý vanilkový lusk

špetka soli

400 g krupicového cukru

1 lžíce citronové šťávy

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení