Džemy, marmelády, zavařeniny a čatní jsou kouzelnou vzpomínkou na léto, do kterého vás přenesou pouhým otočením víčka. Nebo znáte snad lepší způsob, jak zpracovat sezonní úrodu?
Ingredience
1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)
1 použitý vanilkový lusk
špetka soli
400 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Postup
1. Ovoce důkladně omyjte, vsypte do širokého hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, přidejte vanilku a špetku soli a za stálého míchání pozvolna zahřívejte k varu.
2. Až ovoce změkne a vyvaří se většina vody, zhruba po 15 minutách, vmíchejte cukr a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut. Cukr přisypávejte postupně podle chuti, ale nezapomeňte, že slouží i jako konzervant.
3. Vyjměte vanilkový lusk a horkým džemem plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte chladnout. Po 15 minutách můžete otočit zpět, ale nic se nestane, když je necháte obrácené.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)
1 použitý vanilkový lusk
špetka soli
400 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Tagy
- Sladké, Vegetarianské
- Ovoce

Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!