Džem z bobulového ovoce

Uchovejte si nejkrásnější letní dny ve sklenici zavařeniny! Je to klasický způsob, jak zachránit sezónní ovoce. Náš recept navíc neobsahuje želírovací přísady.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Dřív bylo zavařování společně s nakládáním a sušením tradicí téměř v každé rodině. Dnes se naštěstí zájem o čerstvé suroviny a „opravdové“ potraviny vrací a s ním roste i chuť vyrábět si pokrmy na vlastní pěst a bez chemických přísad. Vyzkoušejte si tento domácí džem.

1.

Jednotlivé plody očistěte a v případě potřeby vypeckujte. Mezitím nechte rozehřát troubu na 180 stupňů.

2.

Na plech vysypte cukr a vložte na 4 minuty do trouby.

3.

Vyndejte cukr z trouby a na pánvi ho svařte s připraveným ovocem.

4.

Přidejte prázdnou tobolku vanilky a špetku soli.

5.

Nechte pomalu vyvářet a odstavte z plotny, až bude mít džem vaši oblíbenou konzistenci.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Zkus i jiné recepty