Džem z bobulovitého ovoce

Džemy, marmelády, zavařeniny a čatní jsou kouzelnou vzpomínkou na léto, do kterého vás přenesou pouhým otočením víčka. Nebo znáte snad lepší způsob, jak zpracovat sezonní úrodu?

Ingredience

1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)
1 použitý vanilkový lusk
špetka soli
400 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Postup

1. Ovoce důkladně omyjte, vsypte do širokého hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, přidejte vanilku a špetku soli a za stálého míchání pozvolna zahřívejte k varu.

2. Až ovoce změkne a vyvaří se většina vody, zhruba po 15 minutách, vmíchejte cukr a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut. Cukr přisypávejte postupně podle chuti, ale nezapomeňte, že slouží i jako konzervant.

3. Vyjměte vanilkový lusk a horkým džemem plňte čisté, sterilované sklenice, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte chladnout. Po 15 minutách můžete otočit zpět, ale nic se nestane, když je necháte obrácené.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

1 kg bobulovitého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo třeba rybíz)
1 použitý vanilkový lusk
špetka soli
400 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru