Dýňové risotto

S koncem léta přichází sezóna dýní. Kromě našich zahrádek se začnou objevovat i v regálech obchodů. Připravili jsme pro vás hned několik osvědčených receptů, díky kterým bude start podzimu příjemnou změnou. Prvním z nich je dýňové risotto. Nezapomeňte, že ani dýně nemusí být výherkyně soutěže krásy, aby dobře chutnaly, proto berte i ty křivé.

Ingredience

  • Dýně – 1 ks (rozděl na poloviny)
  • Sůl – dle chuti (na vaření a dochucení)
  • Olej – dle potřeby (na ochucení dýně a tempehu, můžeš použít olej ze sušených rajčat)
  • Pepř – dle chuti
  • Tymián – dle chuti
  • Sušená rajčata v oleji – 1 sklenička (cca 200 g)
  • Marinovaný nebo uzený tempeh – cca 200 g
  • Smetana dle vlastního výběru – cca 100 ml
  • Kurkuma – dle chuti
  • Rýže Arborio (na risotto) – cca 70 g na porci

Postup

  1. Polovinu dýně nakrájejte na velké kusy a dejte vařit do osolené vody.Druhou polovinu dýně nakrájejte na malé kostičky, ochuťte olejem, solí, pepřem a tymiánem. Poté dejte péct do trouby na plech s pečícím papírem při 180 °C na přibližně 15 minut, dokud nebude dýně měkká.
  2. Vezměte skleničku sušených rajčat v oleji, slijte olej (olej si ponechte stranou) a rajčata nakrájejte na drobno. Dejte stranou.
  3. Marinovaný nebo uzený tempeh nakrájejte na kostičky, smíchejte s olejem (můžete použít ten ze sušených rajčat) a dejte také péct do trouby.
  4. Uvařenou dýni ve vodě rozmixujte i s vodou na dýňové pyré. Do pyré přidejte smetanu dle vlastního výběru a kurkumu.
  5. V dýňovém pyré začněte vařit rýži Arborio. Často míchejte, protože rýže má tendenci se připalovat. Vařte podle návodu, přibližně 15 minut.
  6. Když je rýže uvařená, přimíchejte do ní upečenou dýni na kostičky, upečený tempeh a pokrájená sušená rajčata. Vše spojte a podle potřeby dochuťte.
Tento recept pro vás připravila

Kája Braunová

Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.

Ingredience

  • Dýně – 1 ks (rozděl na poloviny)
  • Sůl – dle chuti (na vaření a dochucení)
  • Olej – dle potřeby (na ochucení dýně a tempehu, můžeš použít olej ze sušených rajčat)
  • Pepř – dle chuti
  • Tymián – dle chuti
  • Sušená rajčata v oleji – 1 sklenička (cca 200 g)
  • Marinovaný nebo uzený tempeh – cca 200 g
  • Smetana dle vlastního výběru – cca 100 ml
  • Kurkuma – dle chuti
  • Rýže Arborio (na risotto) – cca 70 g na porci

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru