S koncem léta přichází sezóna dýní. Kromě našich zahrádek se začnou objevovat i v regálech obchodů. Připravili jsme pro vás hned několik osvědčených receptů, díky kterým bude start podzimu příjemnou změnou. Prvním z nich je dýňové risotto. Nezapomeňte, že ani dýně nemusí být výherkyně soutěže krásy, aby dobře chutnaly, proto berte i ty křivé.
Ingredience
- Dýně – 1 ks (rozděl na poloviny)
- Sůl – dle chuti (na vaření a dochucení)
- Olej – dle potřeby (na ochucení dýně a tempehu, můžeš použít olej ze sušených rajčat)
- Pepř – dle chuti
- Tymián – dle chuti
- Sušená rajčata v oleji – 1 sklenička (cca 200 g)
- Marinovaný nebo uzený tempeh – cca 200 g
- Smetana dle vlastního výběru – cca 100 ml
- Kurkuma – dle chuti
- Rýže Arborio (na risotto) – cca 70 g na porci
Postup
- Polovinu dýně nakrájejte na velké kusy a dejte vařit do osolené vody.Druhou polovinu dýně nakrájejte na malé kostičky, ochuťte olejem, solí, pepřem a tymiánem. Poté dejte péct do trouby na plech s pečícím papírem při 180 °C na přibližně 15 minut, dokud nebude dýně měkká.
- Vezměte skleničku sušených rajčat v oleji, slijte olej (olej si ponechte stranou) a rajčata nakrájejte na drobno. Dejte stranou.
- Marinovaný nebo uzený tempeh nakrájejte na kostičky, smíchejte s olejem (můžete použít ten ze sušených rajčat) a dejte také péct do trouby.
- Uvařenou dýni ve vodě rozmixujte i s vodou na dýňové pyré. Do pyré přidejte smetanu dle vlastního výběru a kurkumu.
- V dýňovém pyré začněte vařit rýži Arborio. Často míchejte, protože rýže má tendenci se připalovat. Vařte podle návodu, přibližně 15 minut.
- Když je rýže uvařená, přimíchejte do ní upečenou dýni na kostičky, upečený tempeh a pokrájená sušená rajčata. Vše spojte a podle potřeby dochuťte.
Tento recept pro vás připravila
Kája Braunová
Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.
Ingredience
- Dýně – 1 ks (rozděl na poloviny)
- Sůl – dle chuti (na vaření a dochucení)
- Olej – dle potřeby (na ochucení dýně a tempehu, můžeš použít olej ze sušených rajčat)
- Pepř – dle chuti
- Tymián – dle chuti
- Sušená rajčata v oleji – 1 sklenička (cca 200 g)
- Marinovaný nebo uzený tempeh – cca 200 g
- Smetana dle vlastního výběru – cca 100 ml
- Kurkuma – dle chuti
- Rýže Arborio (na risotto) – cca 70 g na porci
Tagy
- Hlavní jídlo, Rychlé, Vegetarianské
- Zelenina
Náš dlouhodobý projekt
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.