S koncem léta přichází sezóna dýní. Kromě našich zahrádek se začnou objevovat i v regálech obchodů. Připravili jsme pro vás hned několik osvědčených receptů, díky kterým bude start podzimu příjemnou změnou. Dalším z nich jsou dýňové muffiny. Nezapomeňte, že ani dýně nemusí být výherkyně soutěže krásy, aby dobře chutnaly, proto berte i ty křivé.
Ingredience
- Dýně – 70 g
- Ovesné nebo sójové mléko – 250 ml
- Jablečný ocet – 1 lžíce
- Hladká mouka – 200 g
- Kukuřičný škrob – 1 lžíce
- Kypřící prášek – 2 lžičky
- Soda – ½ lžičky
- Mletá skořice – 1 lžička
- Mletý muškátový oříšek – ¼ lžičky
- Mletý zázvor – ¼ lžičky
- Mleté nové koření – špetka
- Mletý hřebíček – špetka
- Sůl – špetka
- Olej – 75 g
- Cukr – 120 g
Postup
- Nakrájejte 70 g dýně na kostky, zalijte vodou a vařte do měkka. Poté rozmixujte na hladké pyré, z něhož budete potřebovat 120 g.
- Do 250 ml ovesného nebo sójového mléka přidejte 1 lžíci jablečného octa a nechte stát stranou.
- V jiné míse smíchejte 200 g hladké mouky, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky sody, 1 lžičku mleté skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mletého zázvoru, špetku mletého nového koření, špetku mletého hřebíčku a špetku soli.
- Do směsi mléka s octem přidejte 75 g oleje a 120 g cukru. Dobře promíchejte a poté přidejte do suchých ingrediencí.
- Směs nalijte do formiček na muffiny. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Toto množství postačí na 12 muffinů.
Tento recept pro vás připravila
Kája Braunová
Kája se stará o sociální sítě a jídlo je její láska. Podniká v gastru a vaří vegansky na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.
Ingredience
- Dýně – 70 g
- Ovesné nebo sójové mléko – 250 ml
- Jablečný ocet – 1 lžíce
- Hladká mouka – 200 g
- Kukuřičný škrob – 1 lžíce
- Kypřící prášek – 2 lžičky
- Soda – ½ lžičky
- Mletá skořice – 1 lžička
- Mletý muškátový oříšek – ¼ lžičky
- Mletý zázvor – ¼ lžičky
- Mleté nové koření – špetka
- Mletý hřebíček – špetka
- Sůl – špetka
- Olej – 75 g
- Cukr – 120 g
Tagy
- Sladké
- Zelenina
Náš dlouhodobý projekt
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.