S koncem léta přichází sezóna dýní. Kromě našich zahrádek se začnou objevovat i v regálech obchodů. Připravili jsme pro vás hned několik osvědčených receptů, díky kterým bude start podzimu příjemnou změnou. Dalším z nich je dýňová polévka vylepšená pomerančovou marmeládou. Nezapomeňte, že ani dýně nemusí být výherkyně soutěže krásy, aby dobře chutnaly, proto berte i ty křivé.
Ingredience
- Olej
- Cibule – stejné množství jako čerstvého zázvoru
- Čerstvý zázvor – stejné množství jako cibule
- Dýně – množství dle potřeby (nakrájená na větší kostky)
- Voda nebo zeleninový vývar – dostatek na zalití dýně (dýně by měla být sotva pod hladinou)
- Smetana (sójová) – dle chuti
- Sůl
- Pepř
- Pomerančová marmeláda
- Cukr
Postup
- V hrnci na oleji osmahněte stejné množství cibule a nakrájeného čerstvého zázvoru.
- Přidejte dýni nakrájenou na větší kostky, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby dýně byla sotva pod hladinou, a vařte 15 minut.
- Rozmixujte do hladka, poté přidejte smetanu (sójová je výborná), sůl, pepř a pomerančovou marmeládu.
- Podle chuti můžete dosladit.
Kája Braunová
Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.
Foto: ilustrační generovaná AI
Ingredience
- Olej
- Cibule – stejné množství jako čerstvého zázvoru
- Čerstvý zázvor – stejné množství jako cibule
- Dýně – množství dle potřeby (nakrájená na větší kostky)
- Voda nebo zeleninový vývar – dostatek na zalití dýně (dýně by měla být sotva pod hladinou)
- Smetana (sójová) – dle chuti
- Sůl
- Pepř
- Pomerančová marmeláda
- Cukr
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.