Máte přebytky cukety? Co takhle si ji naložit? Relish je sladkokyselá nakládaná zelenina s pikantním kořením, která je v anglosaských zemích častým doplňkem v domácích hamburgrech, hotdogu k opékanému masu nebo klobásám.
Ingredience
1 kg cukety
40 g soli
2 cibule
2 zelené papriky
300 ml jablečného octa
280 g přírodního cukru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička hořčičného semínka
Postup
1. Omyté cukety nastrouhejte nahrubo
2. Cibuli pokrájejte na kostičky
3. Vše promíchejte se solí. Nechte asi na hodinu odstát (může se urychlit mechanickým vymačkáním)
4. Omyté papriky zbavte jádřince a pokrájejte na drobno.
5. V pánvi přiveďte k varu jablečný ocet s cukrem, kurkumou a hořčičným semínkem. Přidejte papriky, okapanou cuketu a vše 30 minut do zhoustnutí povařte / do doby, až tam nebude tekutina.
5. Podávání: hotdog-rohlík – lepší měkké konzistence, pomažeme dle chuti: majonźou, kečupem, sojanézu – na to vložíme klobásku a hojně zasypeme relishem. Na křupnutí můžeme posypat i smaženou cibulkou.
6. Vše nesníte? Poté relish naplňte do sterilizovaných sklenic. Ocet zde hraje roli přírodního konzervantu – může být jablečný nebo bílý vinný. Stačí, aby měl kyselost alespoň 5 %. Pak v nálevu nepřežijí žádné bakterie.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
1 kg cukety
40 g soli
2 cibule
2 zelené papriky
300 ml jablečného octa
280 g přírodního cukru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička hořčičného semínka
Tagy
- Levné, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.