fbpx

Cuketový chlebíček s mákem a citronem

Když se úroda vyvede, nevíme co s nimi: cukety. Sladký cuketový chlebíček je skvělý recept pro ty, kdo chtějí vyzkoušet něco nového. S citronem a mákem tvoří cuketa skvělou kombinaci.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Cuketu nastrouhejte (i se slupkou).

2.

Ve větší míse smíchejte obě mouky, mák, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

3.

Ve druhé míse prošlehejte vejce, cukr, olej, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte suché ingredience a lehce je zapracujte.

4.

Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou vodu a dužinu vmíchejte do těsta.

5.

Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem či olejem a vysypte mouku. Vlijte do ní těsto a uhlaďte ho lžící nebo špachtlí.

6.

Pečte 40–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Je-li chlebíček hotový, vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, pokud je čistá, je chlebíček upečený, pokud na ní ulpívají vlhké kousky těsta, potřebuje ještě dopéct.

7.

Upečený chlebíček vytáhněte z trouby, nechte nejméně 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Podle chuti ho můžete přelít citronovou nebo čokoládovou polevou.

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 cuketa (400 g)

200 g polohrubé mouky

100 g celozrnné pšeničné mouky

50 g (mletého) máku

½ lžičky kypřicího prášku

½ lžičky jedlé sody

½ lžičky soli

2 vejce

150 g třtinového cukru

100 g rostlinného oleje

1 citron

máslo nebo olej na vymazání formy

polohrubá mouka na vysypání formy

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty