1.
Cuketu nastrouhejte (i se slupkou).
2.
Ve větší míse smíchejte obě mouky, mák, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
3.
Ve druhé míse prošlehejte vejce, cukr, olej, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte suché ingredience a lehce je zapracujte.
4.
Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou vodu a dužinu vmíchejte do těsta.
5.
Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem či olejem a vysypte mouku. Vlijte do ní těsto a uhlaďte ho lžící nebo špachtlí.
6.
Pečte 40–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Je-li chlebíček hotový, vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, pokud je čistá, je chlebíček upečený, pokud na ní ulpívají vlhké kousky těsta, potřebuje ještě dopéct.
7.
Upečený chlebíček vytáhněte z trouby, nechte nejméně 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Podle chuti ho můžete přelít citronovou nebo čokoládovou polevou.