Cuketový chlebíček s mákem a citronem

Když se úroda vyvede, nevíme co s nimi: cukety. Sladký cuketový chlebíček je skvělý recept pro ty, kdo chtějí vyzkoušet něco nového. S citronem a mákem tvoří cuketa skvělou kombinaci.

Ingredience

1 cuketa (400 g)
200 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
50 g (mletého) máku
½ lžičky kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
2 vejce
150 g třtinového cukru
100 g rostlinného oleje
1 citron
máslo nebo olej na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy

Postup

1. Cuketu nastrouhejte (i se slupkou).

2. Ve větší míse smíchejte obě mouky, mák, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

3. Ve druhé míse prošlehejte vejce, cukr, olej, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte suché ingredience a lehce je zapracujte.

4. Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou vodu a dužinu vmíchejte do těsta.

5. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem či olejem a vysypte mouku. Vlijte do ní těsto a uhlaďte ho lžící nebo špachtlí.

6. Pečte 40–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Je-li chlebíček hotový, vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, pokud je čistá, je chlebíček upečený, pokud na ní ulpívají vlhké kousky těsta, potřebuje ještě dopéct.

7. Upečený chlebíček vytáhněte z trouby, nechte nejméně 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Podle chuti ho můžete přelít citronovou nebo čokoládovou polevou.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 cuketa (400 g)
200 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
50 g (mletého) máku
½ lžičky kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
2 vejce
150 g třtinového cukru
100 g rostlinného oleje
1 citron
máslo nebo olej na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru