Cuketové závitky s chlebovým parmazánem

"Co s nimi budeme dělat?" Jako bychom ty výkřiky z cuketami zavalených domácností slyšeli až u nás v kanceláři. Naše odpověď je jednoznačná: cuketové závitky, a to nejlépe s parmazánem ze zbylého chleba. 
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Chlebový parmazán
1.

Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty.

2.

Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmazán” zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.

Cuketové závitky
1.

Cukety nakrájejte podélně na tenké plátky (cca 0,5 cm, ne více). Plátky z obou stran lehce posolte a nechte je alespoň 15 minut “vypotit”.

2.

Plátky cukety osušte a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečte z každé strany dozlatova. Dle chuti můžete přidat čerstvý pepř.

3.

Cuketu nechejte zchladnout, každý plátek namažte tenkou vrstvou žervé a posypte chlebovým parmazánem. Na jeden konec plátku dejte pár lístků rukoly, bylinek či jiných natí tak, aby stonky ležely na okraji plátku a lístky na druhé straně trošku vyčnívaly.

4.

Srolujte ze strany, kde leží bylinky, do závitku a podávejte jako předkrm nebo jednohubku.

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Michal Klukan

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

Na chlebový parmazán

100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva

½ lžičky soli

½ lžičky hnědého cukru

½ lžičky vinného octa

1 lžíce olivového oleje

Na závitky

2 menší cukety

200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)

50 g chlebového parmazánu

hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí

olivový olej

sůl, pepř

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení