„Co s nimi budeme dělat?“ Jako bychom ty výkřiky z cuketami zavalených domácností slyšeli až u nás v kanceláři. Naše odpověď je jednoznačná: cuketové závitky, a to nejlépe s parmazánem ze zbylého chleba.
Ingredience
Na chlebový parmazán
100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje
Na závitky
2 menší cukety
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
50 g chlebového parmazánu
hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí
olivový olej
sůl, pepř
Postup
Chlebový parmazán
1. Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty.
2. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmazán” zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.
Cuketové závitky
1. Cukety nakrájejte podélně na tenké plátky (cca 0,5 cm, ne více). Plátky z obou stran lehce posolte a nechte je alespoň 15 minut “vypotit”.
2. Plátky cukety osušte a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečte z každé strany dozlatova. Dle chuti můžete přidat čerstvý pepř.
3. Cuketu nechejte zchladnout, každý plátek namažte tenkou vrstvou žervé a posypte chlebovým parmazánem. Na jeden konec plátku dejte pár lístků rukoly, bylinek či jiných natí tak, aby stonky ležely na okraji plátku a lístky na druhé straně trošku vyčnívaly.
4. Srolujte ze strany, kde leží bylinky, do závitku a podávejte jako předkrm nebo jednohubku.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
Na chlebový parmazán
100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje
Na závitky
2 menší cukety
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
50 g chlebového parmazánu
hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí
olivový olej
sůl, pepř
Tagy
- Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Pečivo, Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.