Cuketové závitky s chlebovým parmazánem

„Co s nimi budeme dělat?“ Jako bychom ty výkřiky z cuketami zavalených domácností slyšeli až u nás v kanceláři. Naše odpověď je jednoznačná: cuketové závitky, a to nejlépe s parmazánem ze zbylého chleba.

Ingredience

Na chlebový parmazán

100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje

Na závitky
2 menší cukety
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
50 g chlebového parmazánu
hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí
olivový olej
sůl, pepř

Postup

Chlebový parmazán

1. Ztvrdlý chleba nalámejte a nasekejte nožem najemno, podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Směs vsypte na rozehřátou pánev a přidejte sůl, cukr a ocet. Za stálého míchání pražte 2 minuty.

2. Přilijte olej a směs dále míchejte 3–5 minut, až „parmazán” zezlátne. Poté ho nechte vychladnout.

Cuketové závitky

1. Cukety nakrájejte podélně na tenké plátky (cca 0,5 cm, ne více). Plátky z obou stran lehce posolte a nechte je alespoň 15 minut “vypotit”.

2. Plátky cukety osušte a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečte z každé strany dozlatova. Dle chuti můžete přidat čerstvý pepř.

3. Cuketu nechejte zchladnout, každý plátek namažte tenkou vrstvou žervé a posypte chlebovým parmazánem. Na jeden konec plátku dejte pár lístků rukoly, bylinek či jiných natí tak, aby stonky ležely na okraji plátku a lístky na druhé straně trošku vyčnívaly.

4. Srolujte ze strany, kde leží bylinky, do závitku a podávejte jako předkrm nebo jednohubku.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí

Ingredience

Na chlebový parmazán

100 g ztvrdlého, suchého chleba nebo jiného pečiva
½ lžičky soli
½ lžičky hnědého cukru
½ lžičky vinného octa
1 lžíce olivového oleje

Na závitky
2 menší cukety
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
50 g chlebového parmazánu
hrst rukoly, bylinek nebo jiné drobné listové zeleniny a natí
olivový olej
sůl, pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru