Podzimně laděné špagety, originálně doplněné citronovou kůrou a opečenou strouhankou. Zeleninu můžete vybrat podle toho, co máte zrovna v ledničce a šanci můžete dát i starším kusům.
Ingredience
4 lžíce olivového oleje
150 g čerstvé strouhanky
Sůl, pepř
2 bio citrony
450 g suchých špaget
1 stroužek česneku
100 ml bílého suchého vína
450 g pečené zeleniny
1 lžíce majonézy
50 g strouhaného parmazáu
Postup
1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu.
2. Na 2 lžících oleje opražte za stálého promíchávání strouhanku dozlatova. Osolte a opepřete.
3. Najemno nastrouhejte kůru ze dvou citronů a polovinu vmíchejte do opečené strouhanky. Dejte stranou.
4. Špagety uvařte podle návodu na obalu na skus.
5. Na zbylém oleji opékejte minutu prolisovaný česnek. Přidejte víno a nechte jej zredukovat na polovinu objemu. Přidejte zeleninu a 2 minuty společně prohřívejte. Podle chuti osolte a opepřete.
6. K zelenině přidejte uvařené špagety, 2 lžíce citronové šťávy, lžíci majonézy a podle potřeby asi naběračku vody, ve které se špagety vařily. Promíchávejte, dokud se tekutina nevyvaří.
7. Odstraňte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou kůru. Posypejte zbylou strouhankou a parmazánem a ihned podávejte.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
4 lžíce olivového oleje
150 g čerstvé strouhanky
Sůl, pepř
2 bio citrony
450 g suchých špaget
1 stroužek česneku
100 ml bílého suchého vína
450 g pečené zeleniny
1 lžíce majonézy
50 g strouhaného parmazáu
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Pečivo, Zelenina
Obědovka
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.