Chřestový salát

Tento salát vás překvapí svojí jemnou chutí syrového chřestu. Do zálivky spotřebujete i tužší konce, které by jinak skončily v koši.

Ingredience

100 ml citronové šťávy
1 šalotka
1 lžička hořčice
1 malý stroužek česneku
1 lžička třtinového cukru
sůl
pepř
6 lžic oleje z vlašských ořechů
600 g zeleného chřestu
1 lžička bio citronové kůry
50 g vlašských ořechů
1 hrst čerstvého kopru
4 vejce
50 ml octa

Postup

1. Omytý chřest zbavte dřevnatých konců a ty vložte do mixéru. Do mixéru přidejte a60 ml citronové šťávy, pokrájenou šalotku, hořčici, česnek, cukr, půl lžičky soli a pepř podle chuti. Rozmixujte a průběžně do dresinku přidávejte olej z vlašských ořechů.

2. Pomocí škrabky na zeleninu loupejte podélně stonky chřestu tak, aby vznikly dlouhé stuhy. Přesuňte do velké mísy, osolte a zakapejte citronovou šťávou z půlky citronu. Lehce promíchejte.

3. Chřest bohatě zakapejte dresinkem, ozdobte nadrobno nastrouhanou citronovou kůrou, praženými a pokrájenými vlašskými ořechy a koprem.

4. Připravíme si na ozdobu pošírované (ztracené) vejce: Pokud se bojíte nezdaru, uvařte si vejce na tvrdo, ale příprava není zas tak složitá, záleží jen na přesném dodržení postupu:

1) Připravíme si vyšší a užší hrnec, do kterého dáme vodu a dáme vařit. Když se ode dna začnou odlepovat první bublinky, přilijeme do vody ocet a opět počkáme na bublinky.

2) Voda na přípravu pošírovaného vejce nesmí vřít a nikdy ji předem nesolíme. Toto pravidlo je třeba dodržet. Když opět začnou stoupat první bublinky, hrnec odstavíme a polévkovou lžící uděláme vír (rychle mícháme ve středu hrnce).

3) Během ohřívání vody si vejce rozklepneme samostatně do připravené mističky (hrníčku).

4) Do silného víru, který nám pomohla vytvořit lžíce, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vejce. Nikdy jich neděláme více najednou, jelikož bychom vodu příliš ochladili.

5) Když se vejce ve víru obalí bílkem, vrátíme hrnec na plotýnku a na středním stupni vaříme zhruba 3 a půl minuty.

6) Pak pošírované vejce pomocí lžíce vyjmeme na talíř, můžeme použít i děrovanou naběračku. Vodu lze použít pro přípravu dalšího pošírovaného vejce.

Když pošírované vejce umístíme na salát, z poloviny jej nařízňete, aby žloutek částečně vytekl.

U správně uvařeného vejce totiž nesmí žloutek ztuhnout, musí zůstat tekutý. Až na talíři pošírované vejce osolíme, popřípadě ochutíme pepřem nebo bylinkami.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

100 ml citronové šťávy
1 šalotka
1 lžička hořčice
1 malý stroužek česneku
1 lžička třtinového cukru
sůl
pepř
6 lžic oleje z vlašských ořechů
600 g zeleného chřestu
1 lžička bio citronové kůry
50 g vlašských ořechů
1 hrst čerstvého kopru
4 vejce
50 ml octa

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru