Chřestový salát

Tento salát vás překvapí svojí jemnou chutí syrového chřestu. Do zálivky spotřebujete i tužší konce, které by jinak skončily v koši.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Omytý chřest zbavte dřevnatých konců a ty vložte do mixéru. Do mixéru přidejte 60 ml citronové šťávy, pokrájenou šalotku, hořčici, česnek, cukr, půl lžičky soli a pepř podle chuti. Rozmixujte a průběžně do dresinku přidávejte olej z vlašských ořechů.

2.

Pomocí škrabky na zeleninu loupejte podélně stonky chřestu tak, aby vznikly dlouhé stuhy. Přesuňte do velké mísy, osolte a zakapejte citronovou šťávou z půlky citronu. Lehce promíchejte.

3.

Chřest bohatě zakapejte dresinkem, ozdobte nadrobno nastrouhanou citronovou kůrou, praženými a pokrájenými vlašskými ořechy a koprem.

4.

Připravíme si na ozdobu pošírované (ztracené) vejce: Pokud se bojíte nezdaru, uvařte si vejce na tvrdo, ale příprava není zas tak složitá, záleží jen na přesném dodržení postupu:

1)     Připravíme si vyšší a užší hrnec, do kterého dáme vodu a dáme vařit. Když se ode dna začnou odlepovat první bublinky, přilijeme do vody ocet a opět počkáme na bublinky.

2)     Voda na přípravu pošírovaného vejce nesmí vřít a nikdy ji předem nesolíme. Toto pravidlo je třeba dodržet. Když opět začnou stoupat první bublinky, hrnec odstavíme a polévkovou lžící uděláme vír (rychle mícháme ve středu hrnce).

3)     Během ohřívání vody si vejce rozklepneme samostatně do připravené mističky (hrníčku).

4)     Do silného víru, který nám pomohla vytvořit lžíce, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vejce. Nikdy jich neděláme více najednou, jelikož bychom vodu příliš ochladili.

5)     Když se vejce ve víru obalí bílkem, vrátíme hrnec na plotýnku a na středním stupni vaříme zhruba 3 a půl minuty.

6)     Pak pošírované vejce pomocí lžíce vyjmeme na talíř, můžeme použít i děrovanou naběračku. Vodu lze použít pro přípravu dalšího pošírovaného vejce.

Když pošírované vejce umístíme na salát, z poloviny jej nařízňete, aby žloutek částečně vytekl.

U správně uvařeného vejce totiž nesmí žloutek ztuhnout, musí zůstat tekutý. Až na talíři pošírované vejce osolíme, popřípadě ochutíme pepřem nebo bylinkami.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

100 ml citronové šťávy

1 šalotka

1 lžička hořčice

1 malý stroužek česneku

1 lžička třtinového cukru

sůl

pepř

6 lžic oleje z vlašských ořechů

600 g zeleného chřestu

1 lžička bio citronové kůry

50 g vlašských ořechů

1 hrst čerstvého kopru

4 vejce

50 ml octa

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení