Chřestové rizoto

V tomto krémovém rizotu se naučíte využít chřest celý, tedy včetně dřevnatých konců, které jindy končí v koši.

Ingredience

1 pórek
2 stonky řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
500 g zeleného chřestu
25 g baby špenátu
sůl
pepř
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
60 ml suchého bílého vína
220 g rýže Arborio
1 l vývaru
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce majonézy
1 lžíce citronové šťávy
4 ředkvičky

Postup

1. Omytý chřest zbavte dřevnatých konců, odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1200 ml vody. Vložte do něj celý pórek včetně zelené části, řapíkatý celer, česnek a dřevnaté části chřestu. Vývar vařte 30 minut.

3. Hlavičky chřestu vařte 1 minutu ve vroucí vodě a následně zchlaďte v ledové vodě. Zbytek chřestu vařte 3 minuty.

4. Vyndejte jej z hrnce pomocí děrované naběračky a vhoďte do mixéru spolu se špenátem. Lehce osolte, přilijte 125 ml vody, ve které se chřest vařil a rozmixujte.

5. Rozehřejte lžíci másla a olivový olej ve velké pánvi. Přidejte nadrobno pokrájenou šalotku a minutu pomalu restujte. Přidejte rýži a minutu společně promíchávejte tak, aby se tukem obalila všechna zrníčka.

6. K rýži vlijte víno a nechte vypařit. Vlijte 500 ml vývaru a za pravidelného promíchávání jej nechte absorbovat. Přidejte dalších 250 ml vývaru, sůl a promíchávejte, dokud nebude rýže krémová.

7. Rýži odstavte z ohně a vmíchejte chřestové pyré, zbylé máslo, polovinu parmazánu a majonézu. Dochuťte citronovou šťávou. Nakonec jemně vmíchejte hlavičky chřestu.

8. Servírujte ozdobené ředkvičkou a lístky špenátu.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 pórek
2 stonky řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
500 g zeleného chřestu
25 g baby špenátu
sůl
pepř
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
60 ml suchého bílého vína
220 g rýže Arborio
1 l vývaru
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce majonézy
1 lžíce citronové šťávy
4 ředkvičky

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru