Chřestové rizoto

V tomto krémovém rizotu se naučíte využít chřest celý, tedy včetně dřevnatých konců, které jindy končí v koši.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Omytý chřest zbavte dřevnatých konců, odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

2.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1200 ml vody. Vložte do něj celý pórek včetně zelené části, řapíkatý celer, česnek a dřevnaté části chřestu. Vývar vařte 30 minut.

3.

Hlavičky chřestu vařte 1 minutu ve vroucí vodě a následně zchlaďte v ledové vodě. Zbytek chřestu vařte 3 minuty.

4.

Vyndejte jej z hrnce pomocí děrované naběračky a vhoďte do mixéru spolu se špenátem. Lehce osolte, přilijte 125 ml vody, ve které se chřest vařil a rozmixujte.

5.

Rozehřejte lžíci másla a olivový olej ve velké pánvi. Přidejte nadrobno pokrájenou šalotku a minutu pomalu restujte. Přidejte rýži a minutu společně promíchávejte tak, aby se tukem obalila všechna zrníčka.

6.

K rýži vlijte víno a nechte vypařit. Vlijte 500 ml vývaru a za pravidelného promíchávání jej nechte absorbovat. Přidejte dalších 250 ml vývaru, sůl a promíchávejte, dokud nebude rýže krémová.

7.

Rýži odstavte z ohně a vmíchejte chřestové pyré, zbylé máslo, polovinu parmazánu a majonézu. Dochuťte citronovou šťávou. Nakonec jemně vmíchejte hlavičky chřestu.

8.

Servírujte ozdobené ředkvičkou a lístky špenátu.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 pórek

2 stonky řapíkatého celeru

1 stroužek česneku

500 g zeleného chřestu

25 g baby špenátu

sůl

pepř

2 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

2 šalotky

60 ml suchého bílého vína

220 g rýže Arborio

1 l vývaru

50 g strouhaného parmazánu

2 lžíce majonézy

1 lžíce citronové šťávy

4 ředkvičky

Oběd v nouzi

Díky vám dostaneme nevydané obědy z jídelen k seniorům, samoživitelům a dalším lidem v nouzi. Podpořte sbírku Oběd v nouzi.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení