Chřestové rizoto

V tomto krémovém rizotu se naučíte využít chřest celý, tedy včetně dřevnatých konců, které jindy končí v koši.

Ingredience

1 pórek
2 stonky řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
500 g zeleného chřestu
25 g baby špenátu
sůl
pepř
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
60 ml suchého bílého vína
220 g rýže Arborio
1 l vývaru
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce majonézy
1 lžíce citronové šťávy
4 ředkvičky

Postup

1. Omytý chřest zbavte dřevnatých konců, odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1200 ml vody. Vložte do něj celý pórek včetně zelené části, řapíkatý celer, česnek a dřevnaté části chřestu. Vývar vařte 30 minut.

3. Hlavičky chřestu vařte 1 minutu ve vroucí vodě a následně zchlaďte v ledové vodě. Zbytek chřestu vařte 3 minuty.

4. Vyndejte jej z hrnce pomocí děrované naběračky a vhoďte do mixéru spolu se špenátem. Lehce osolte, přilijte 125 ml vody, ve které se chřest vařil a rozmixujte.

5. Rozehřejte lžíci másla a olivový olej ve velké pánvi. Přidejte nadrobno pokrájenou šalotku a minutu pomalu restujte. Přidejte rýži a minutu společně promíchávejte tak, aby se tukem obalila všechna zrníčka.

6. K rýži vlijte víno a nechte vypařit. Vlijte 500 ml vývaru a za pravidelného promíchávání jej nechte absorbovat. Přidejte dalších 250 ml vývaru, sůl a promíchávejte, dokud nebude rýže krémová.

7. Rýži odstavte z ohně a vmíchejte chřestové pyré, zbylé máslo, polovinu parmazánu a majonézu. Dochuťte citronovou šťávou. Nakonec jemně vmíchejte hlavičky chřestu.

8. Servírujte ozdobené ředkvičkou a lístky špenátu.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 pórek
2 stonky řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
500 g zeleného chřestu
25 g baby špenátu
sůl
pepř
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
60 ml suchého bílého vína
220 g rýže Arborio
1 l vývaru
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce majonézy
1 lžíce citronové šťávy
4 ředkvičky

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru