Chřestová polévka

K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned vyhazovat? Využijte jejich chuť v této lahodné jarní polévce.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody. Omytý chřest oloupejte, odlomte dřevnaté konce a dejte je pomalu vařit.

2.

Z chřestu odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

3.

V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečte, dejte stranou.

4.

Na zbylém másle pomalu restujte nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidejte pokrájené stonky chřestu a pomalu restujte dalších 5 minut.

5.

Přilijte vývar z chřestu a vařte 15 minut. Vše důkladně promixujte a vraťte do hrnce a vypněte plotýnku.

6.

V misce smíchejte žloutky s majonézou a vínem. Směs pomalu vlijte do hrnce s polévkou a za stálého míchání dokud polévka lehce nezhoustne. Lehce polévku přihřejte a dochuťte solí a citronovou šťávou.

7.

Polévku ozdobte opečenými hlavičkami chřestu a výhonky hrášku. Servírujte s opečenou bagetou.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

500 g bílého chřestu

70 g másla

2 šalotky

1 stroužek česneku

50 ml bílého suchého vína

2 žloutky

4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens

sůl

pepř

1 bageta

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení