K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned
vyhazovat? Využijte jejich chuť v této lahodné jarní polévce.
Ingredience
500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens
sůl
pepř
1 bageta
Postup
1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody. Omytý chřest oloupejte, odlomte dřevnaté konce a dejte je pomalu vařit.
2. Z chřestu odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.
3. V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečte, dejte stranou.
4. Na zbylém másle pomalu restujte nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidejte pokrájené stonky chřestu a pomalu restujte dalších 5 minut.
5. Přilijte vývar z chřestu a vařte 15 minut. Vše důkladně promixujte a vraťte do hrnce a vypněte plotýnku.
6. V misce smíchejte žloutky s majonézou a vínem. Směs pomalu vlijte do hrnce s polévkou a za stálého míchání dokud polévka lehce nezhoustne. Lehce polévku přihřejte a dochuťte solí a citronovou šťávou.
7. Polévku ozdobte opečenými hlavičkami chřestu a výhonky hrášku. Servírujte s opečenou bagetou.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens
sůl
pepř
1 bageta
Tagy
- Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!