Chřestová polévka

K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned
vyhazovat? Využijte jejich chuť v této lahodné jarní polévce.

Ingredience

500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens
sůl
pepř
1 bageta

Postup

1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody. Omytý chřest oloupejte, odlomte dřevnaté konce a dejte je pomalu vařit.

2. Z chřestu odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

3. V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečte, dejte stranou.

4. Na zbylém másle pomalu restujte nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidejte pokrájené stonky chřestu a pomalu restujte dalších 5 minut.

5. Přilijte vývar z chřestu a vařte 15 minut. Vše důkladně promixujte a vraťte do hrnce a vypněte plotýnku.

6. V misce smíchejte žloutky s majonézou a vínem. Směs pomalu vlijte do hrnce s polévkou a za stálého míchání dokud polévka lehce nezhoustne. Lehce polévku přihřejte a dochuťte solí a citronovou šťávou.

7. Polévku ozdobte opečenými hlavičkami chřestu a výhonky hrášku. Servírujte s opečenou bagetou.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních mikrogreens
sůl
pepř
1 bageta

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru