V minulém roce jsme na sociálních sítích vyzvali foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Vybrali jsme z nich pro vás sedm, které se objeví u nás na webu. Prvním z nich je chlebová polévka podle paní Růžičkové. Tak jdeme na to.
Ingredience
- 2 krajíčky chleba
- mrkev
- celer
- cibule
- olej
- hovězí vývar (můžete nahradit vývarem z kostí a vodou)
- 1 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- bobkový list
- pepř, sůl
- majoránka, nebo libeček
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, chleba nakrájejte na kostičky, zeleninu očistěte a nastrouhejte.
- V hrnci na oleji orestujte zeleninu, cibuli, přidejte chleba a osmažte do zlata. Zalijte vývarem, nebo jen vodou, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a povařte cca 30 minut.
- Vyndejte bobkový list, přidejte prolisovaný česnek a polévku rozmixujte. Dle potřeby rozřeďte vodou, nebo vývarem. Přivědte k varu a vidličkou rozkvedlejte vajíčko, krátce provařte.
- Dosolte dle potřeby a dochuťte majoránkou, libečkem, pažitkou nebo jinou zelenou bylinkou, kterou máte rádi.
- Pokud se vám bude v lednici válet zbytek smetany či sýru, můžete jimi také polévku vylepšit
Tento recept pro vás připravila
Helena Růžičková
Zachraň jídlo jsem objevila díky výzvě na foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. A tento recept je moje odpověď 🙂
Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.
Ingredience
- 2 krajíčky chleba
- mrkev
- celer
- cibule
- olej
- hovězí vývar (můžete nahradit vývarem z kostí a vodou)
- 1 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- bobkový list
- pepř, sůl
- majoránka, nebo libeček
Tagy
- Levné, Rychlé, Slané
- Pečivo, Zelenina
Náš dlouhodobý projekt
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.