Chlebová buchta s čokoládou a sušenými švestkami

Sestřenice francouzského toastu, která se svou přizpůsobivostí řadí mezi ultimátní záchranářské recepty. Pokud doma najdete vedle ztvrdlého chleba, rohlíků nebo briošky taky mléko, vejce a cukr, je chlebová buchta na dosah. Švestky a čokoláda ji pak vyzdvihnou na luxusní úroveň.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Chléb nebo kterékoliv jiné ztvrdlé pečivo nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Čokoládu a švestky nasekejte nadrobno.

2.

Ve větší míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte mléko a znovu prošlehejte. Dochuťte skořicí a špetkou soli.

3.

Přelijte rovnoměrně přes chléb a rukama jemně promíchejte. Nechte 30 minut odležet, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu.

4.

Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vymažte máslem.

5.

Nakrájené pečivo a čokoládu vmícháme do tekuté směsi. Promícháme a přendáme do pekáčku, kde vše necháme asi 30 minut odpočívat.

6.

Do chlebové směsi vmíchejte kousky čokolády a švestek, rozložte ji do pekáčku, uhlaďte povrch a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Propečení zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do středu těsta, vytáhněte, a pokud je suchá, je buchta upečená.

TIP: Sladit můžete také zdravěji, například medem, melasou nebo agávovým sirupem. Nezapomínejte na sůl, i špetka soli zvýrazní sladkou chuť.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

500 g chleba (ideálně ztvrdlého)

100 g tmavé čokolády

50 g sušených švestek

6 vajec

200 g krupicového cukru

300 ml plnotučného mléka

1 lžička mleté skořice

špetka soli

máslo a cukr na vymazání pekáčku

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení