Chlebová buchta s čokoládou a sušenými švestkami

Sestřenice francouzského toastu, která se svou přizpůsobivostí řadí mezi ultimátní záchranářské recepty. Pokud doma najdete vedle ztvrdlého chleba, rohlíků nebo briošky taky mléko, vejce a cukr, je chlebová buchta na dosah. Švestky a čokoláda ji pak vyzdvihnou na luxusní úroveň.

Ingredience

500 g chleba (ideálně ztvrdlého)
100 g tmavé čokolády
50 g sušených švestek
6 vajec
200 g krupicového cukru
300 ml plnotučného mléka
1 lžička mleté skořice
špetka soli
máslo a cukr na vymazání pekáčku

Postup

1. Chléb nebo kterékoliv jiné ztvrdlé pečivo nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Čokoládu a švestky nasekejte nadrobno.

2. Ve větší míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte mléko a znovu prošlehejte. Dochuťte skořicí a špetkou soli.

3. Přelijte rovnoměrně přes chléb a rukama jemně promíchejte. Nechte 30 minut odležet, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu.

4. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vymažte máslem.

5. Nakrájené pečivo a čokoládu vmícháme do tekuté směsi. Promícháme a přendáme do pekáčku, kde vše necháme asi 30 minut odpočívat.

6. Do chlebové směsi vmíchejte kousky čokolády a švestek, rozložte ji do pekáčku, uhlaďte povrch a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Propečení zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do středu těsta, vytáhněte, a pokud je suchá, je buchta upečená.

TIP: Sladit můžete také zdravěji, například medem, melasou nebo agávovým sirupem. Nezapomínejte na sůl, i špetka soli zvýrazní sladkou chuť.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

500 g chleba (ideálně ztvrdlého)
100 g tmavé čokolády
50 g sušených švestek
6 vajec
200 g krupicového cukru
300 ml plnotučného mléka
1 lžička mleté skořice
špetka soli
máslo a cukr na vymazání pekáčku

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru