Tento čaj nádherně voní, a jak každý ví, pod slupkou se nachází nejvíce vitaminů. Dáváte-li přednost bylinným nálevům, nasbírejte si oblíbené bylinky a lístky a doplňte je drobným ovocem.
Ingredience
jablečné slupky ze 2 jablek
600 ml vody
1 chemicky neošetřený pomeranč
kousek použitého vanilkového lusku
1 svitek skořice
2 hřebíčky
med a citronová šťáva podle chuti
Postup
Rychlý a jednoduchý čaj můžete připravit podle toho, jaká je zrovna sezóna. Využít se dají nejrůznější suroviny, včetně zbytků z kuchyně.
Zimní varianta:
Jablečné slupky, prázdný vanilkový lusk, citrónová a pomerančová kůra, hřebíček, skořice
Letní varianta:
Mátové stonky, citrónový tymián, pomerančová kůra, špetka sušeného oregana nebo kardamomu
Představivosti se ale meze nekladou, obzvlášť u záchranářských receptů. Je spousta dalších ingrediencí, které můžete přidat.
1. V malém hrnci přiveďte k varu jablečné slupky s vodou, pomerančovou šťávou, vanilkou, skořicí a hřebíčky.
2. Snižte teplotu a prohřívejte 5 minut, na poslední minutu přidejte i kousek kůry z pomeranče (nebo citronu).
3. Sceďte a dochuťte medem a citronovou šťávou. Nemáte-li možnost nápoj vařit, zalijte uvedené suroviny vroucí vodou a nechte 10 minut odstát.
TIP: Jablečné slupky můžete i zamrazit a použít kdykoliv později.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
jablečné slupky ze 2 jablek
600 ml vody
1 chemicky neošetřený pomeranč
kousek použitého vanilkového lusku
1 svitek skořice
2 hřebíčky
med a citronová šťáva podle chuti
Tagy
- Levné, Sladké
- Ostatní, Ovoce
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!