Váš starý chleba už nikdy neskončí v koši a budete hodně váhat, jestli z něj uděláte “jen” strouhanku nebo s nimi nakrmíte sousedovy koníky. Tento recept je z těch, který nadchne pro svou neuvěřitelnou jednoduchost, variabilitu, minimum ušpiněného nádobí a hlavně proto, jak dobře chutná. Česká žemlovka bude závidět.
Ingredience
300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku
Postup
1. Jednoduše promíchejte všechny ingredience dohromady, nejlépe rukama. Nebojte se improvizovat. Přidejte sušené ovoce či ořechy podle chuti – my jsme použili sušené datle.
2. Pokud je chleba hodně suchý, nebojte se přidat více mléka. Máte-li rádi sladší variantu, přidejte cukr. Hrajte si s ingrediencemi, výsledek vás mile překvapí.
3. Vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte 40 minut na 180 °C.
4. Výsledek je skvělý. Dobrou chuť!
P. S. Dá se vyrobit i slaná varianta žemlovky: vynechejte cukr a koření a přidejte sůl a plátky cibule a česneku. Na konci pečení přidejte navrch nastrouhaný sýr.
Richard Jacobsen
Ingredience
300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ostatní, Ovoce, Pečivo, Vejce
Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!