Buchta z pečiva

Váš starý chleba už nikdy neskončí v koši a budete hodně váhat, jestli z něj uděláte “jen” strouhanku nebo s nimi nakrmíte sousedovy koníky. Tento recept je z těch, který nadchne pro svou neuvěřitelnou jednoduchost, variabilitu, minimum ušpiněného nádobí a hlavně proto, jak dobře chutná. Česká žemlovka bude závidět.

Ingredience

300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku

Postup

1. Jednoduše promíchejte všechny ingredience dohromady, nejlépe rukama. Nebojte se improvizovat. Přidejte sušené ovoce či ořechy podle chuti – my jsme použili sušené datle.

2. Pokud je chleba hodně suchý, nebojte se přidat více mléka. Máte-li rádi sladší variantu, přidejte cukr. Hrajte si s ingrediencemi, výsledek vás mile překvapí.

3. Vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte 40 minut na 180 °C.

4. Výsledek je skvělý. Dobrou chuť!

P. S. Dá se vyrobit i slaná varianta žemlovky: vynechejte cukr a koření a přidejte sůl a plátky cibule a česneku. Na konci pečení přidejte navrch nastrouhaný sýr.

Tento recept pro vás připravil

Richard Jacobsen

Ingredience

300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru