Krokety ze zbylých brambor

Domácí krokety vyžadují trochu více práce než ty kupované, ale odvděčí se vám skvělou chutí plnou bylinek a koření. Nenajdete lepší způsob, jak zpracovat den staré vařené brambory, které nikdo nechce.

Ingredience

1 kg vařených brambor
150 ml mléka
2 hrsti natí a bylinek
2 lžíce hořčice
1 menší červená cibule
sůl a pepř
hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování
tatarská omáčka

Postup

1. Brambory dejte do mísy spolu s mlékem a pomocí ručního šlehače rozšlehejte na hustou kaši.

2. Do kaše přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochuťte solí a pepřem.

3. Připravte si suroviny na obalování. Do tří hlubokých talířů dejte hladkou mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku.

4. Z bramborové směsi tvarujte menší kuličky a každou rovnoměrně obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a ve strouhance.

5. Připravené krokety nechte 30 minut odpočinout v lednici.

6. Krokety vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete olejem. Postupujte opatrně, abyste neporušili vrstvu strouhanky.

7. Dejte do trouby vyhřáté na 230°C a pečte asi 20 až 30 minut, dokud krokety nezezlátnou. Podávejte s tatarskou omáčkou jako předkrm nebo přílohu.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 kg vařených brambor
150 ml mléka
2 hrsti natí a bylinek
2 lžíce hořčice
1 menší červená cibule
sůl a pepř
hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování
tatarská omáčka

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru