Banánový chlebíček

Poslední týmový recept od Míši je základem každého záchranáře. Poprvé jsem se s banánovým chlebíčkem setkala před 20 lety, když mi ho upekla kamarádka po návratu z Austrálie. Jeho nasládlá chuť si mě hned dostala. Postupem času jsem upekla už nesčetně možných variant, kde je ale vždy hlavním základem přezrálý banán. Ten se u nás doma objevuje docela často, protože mi je líto v obchodech nechat ty chudáky, odtržené z trsu, kterých si nikdo nevšímá.

Ingredience

  • 3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g
  • 200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)
  • 40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých
  • 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 150 g cukru
  • 2 větší vejce
  • 100 g arašídového másla
  • 1ČL jedlé sody
  • 1ČL kypřícího prášku
  • 1ČL skořice
  • 1/2ČL muškátového oříšku
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Použijte formu na chlebíček.
  2. Ve větší míse ušlehejte olej s vejci a cukrem.
  3. V hlubokém talíři vidličkou rozmačkejte banány a smíchejte je s arašídovým máslem. Pak přidejte k míse s našlehanými vejce a promíchejte, ale už nepřešlehejte.
  4. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, koření a sůl. Pak už jen stěrkou vmíchejte suché ingredience k těm zbylým. Na závěr vmíchejte rozinky.
  5. Nalijte do formy vzložené pečícím papírem a uhlaďte. Na vrch můžete dát rozkrojený banán na ozdobu.
  6. Pečte 55 minut. Chlebíček by měl mít zlatavou barvu.
  7. Podáváme vychladlý a nakrájený na plátky. Díky banánům je hodně šťavnatý a nepotřebuje už další krémy ani polevy.
    Tak už žádné opuštěné banány v supermarketech!
Tento recept pro vás připravila

Michaela Číhalíková

Věřím, že tenhle základní záchranářský recept si oblíbíte, protože jeho chuť je nezaměnitelná a vyhovuje jak dospělým, tak dětem.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

  • 3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g
  • 200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)
  • 40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých
  • 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 150 g cukru
  • 2 větší vejce
  • 100 g arašídového másla
  • 1ČL jedlé sody
  • 1ČL kypřícího prášku
  • 1ČL skořice
  • 1/2ČL muškátového oříšku
  • špetka soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru