Banánový chlebíček

Poslední týmový recept od Míši je základem každého záchranáře. Poprvé jsem se s ním setkala před 20 lety, když mi ho upekla kamarádka po návratu z Austrálie. Jeho nasládla chuť si mě hned dostala a postupem času jsem upekla už nesčetně možných druhů, kde je ale vždy hlavním základem přezrálý banán. Ten se u nás doma objevuje docela často, protože mi je líto v obchodech nechat ty chudáky, odtržené z trsu, kterých si nikdo nevšímá. Věřím, že tenhle základní záchranářský recept si oblíbíte, protože jeho chuť je nezaměnitelná a vyhovuje jak dospělým, tak dětem.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Použijte formu na chlebíček.

2. Ve větší míse ušlehejte olej s vejci a cukrem.

3. V hlubokém talíři vidličkou rozmačkejte banány a smíchejte je s arašídovým máslem. Pak přidejte k míse s našlehanými vejce a promíchejte, ale už nepřešlehejte.

4. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, koření a sůl. Pak už jen stěrkou vmíchejte suché ingredience k těm zbylým. Na závěr vmíchejte rozinky.

5. Nalijte do formy vzložené pečícím papírem a uhlaďte. Na vrch můžete dát rozkrojený banán na ozdobu.

6. Pečte 55 minut. Chlebíček by měl mít zlatavou barvu.

7. Podáváme vychladlý a nakrájený na plátky. Díky banánům je hodně šťavnatý a nepotřebuje už další krémy ani polevy.

Tak už žádné opuštěné banány v supermarketech!

Míša

Autor receptu: Michaela Číhalíková

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

3 přezrálé banány (takové ty už černé jsou nejlepší), cca 300g

200 g hladké mouky (jáhlové, pšeničné nebo pohankové)

40 g rozinek spařených horkou vodou a slitých

80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje

150 g cukru

2 větší vejce

100 g arašídového másla

1ČL jedlé sody

1ČL kypřícího prášku

1ČL skořice

1/2ČL muškátového oříšku

špetka soli

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení