Alžírská rajčatovo-pomerančová polévka

Máte chuť na něco lehčího, zdravějšího? Zbyly vám po vánočních svátcích pomeranče? 🍊 Máte rád* originální chutě? 
Máme pro vás tip na výbornou rajčatovo-pomerančovou polévku, která přinese v zimě barvy na váš stůl.

Ingredience

  • střední cibule – 3 ks
  • rajčata – 1 kg
  • batáty 2 ks
  • pomeranč – 2 ks (ideálně bio)
  • šťáva ze 2 dalších pomerančů
  • celá skořice
  • hřebíček celý – 6 ks
  • fenyklová semínka – 1 lžička
  • mletý koriandr – 2 lžičky + na batáty
  • chilli mleté – půl lžičky
  • třtinový cukr – 3 lžíce
  • sůl
  • olivový olej
  • bulgur

Postup

  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Smíchejte s olejem, solí, trochou mletého koriandru a chilli a dejte péct do trouby na 180° na 20 min.
  2. Z jednoho bio pomeranče ostrouhejte kůru a dejte stranou. Oba pomeranče oloupejte a nakrájejte na kostky.
  3. Do hrnce vlijte olivový olej a celé koření. Po chvíli přidejte nakrájenou cibuli a mleté koření. Až bude cibule zlatá, vhoďte nakrájená rajčata, pomeranč, cukr a sůl podle chuti. Nechte bublat pod pokličkou 30 min.
  4. Mezitím si uvařte bulgur podle návodu.
  5. Do téměř hotové polévky přilijte horkou vodu (cca 750 ml), přidejte šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů, pomerančovou kůru a dochuťte.
  6. Podávejte s pečenými batáty a bulgurem, případně pečivem.
Tento recept pro vás připravila

Kája Braunová

Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota. Recept je z knihy Atlas polévek, oblíbené kuchařky naší finanční manažerky Lucky.

Foto: Kája Braunová

Ingredience

  • střední cibule – 3 ks
  • rajčata – 1 kg
  • batáty 2 ks
  • pomeranč – 2 ks (ideálně bio)
  • šťáva ze 2 dalších pomerančů
  • celá skořice
  • hřebíček celý – 6 ks
  • fenyklová semínka – 1 lžička
  • mletý koriandr – 2 lžičky + na batáty
  • chilli mleté – půl lžičky
  • třtinový cukr – 3 lžíce
  • sůl
  • olivový olej
  • bulgur

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru