Rajčatům, stejně jako lilkům a paprikám, se daří v teplejších podmínkách. Zima a lednice jim nesvědčí, neboť v ní ztrácí chuť i hodnotné látky. Nejlépe jim bude v rozmezí 8 až 15°C, případně v pokojové teplotě.
Čerstvé bylinky nejdříve proberte a odstraňte případné tlející části. Poté je uložte do perforovaného mikrotenového sáčku do přihrádky na zeleninu v lednici. Můžete je také zamrazit v ledových kostkách s vodou nebo olejem.
Žampiony a jiné houby skladujte v prodyšné nádobě v lednici, maximálně ve dvou vrstvách. Nejlépe jim bude při teplotě od 0 do 6°C. Dejte pozor, aby se nezapařovaly a nedošlo tak ke tvorbě toxických látek – před uložením do chladu je proto nemyjte. Spotřebujte je do tří až pěti dní. Další informace o skladování hub shrnujeme ve videu.
Brambory potřebují sucho, tmu a chlad, ideálně do 6°C. Ve vyšších teplotách začnou klíčit a vydrží podstatně kratší dobu, na světle zase začnou zelenat. Zelené části obsahují solanin, který je jedovatý, tyto části proto nekonzumujte. Nejlépe jim bude ve sklepě, v lednici nebo speciálním pytli Zembag.
Mrkev a další druhy kořenové zeleniny vyžadují chlad a relativně vyšší vlhkost vzduchu. Uložte je proto do spodní přihrádky lednice. Natě nevyhazujte, dají se skvěle využít třeba do salátu nebo pesta. Vždy je však odřízněte a skladujte zvlášť, aby kořenům nebraly vlhkost.
Jablka mají rády chlad. Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, skladujte je ve spodní přihrádce lednice nebo v bedýnkách ve sklepě. Uchovávejte je odděleně, pokud nechcete, aby díky ethylenu, který uvolňují, urychlovaly zrání jiných druhů ovoce.
Banány do lednice nepatří, nejlépe jim bude v teplotě okolo 15°C, případně v teplotě pokojové. Proces zrání můžete zpomalit tím, že jednotlivé banány oddělíte z trsu a jejich stopky obalíte fólií. Stejně jako u jablek dejte pozor na uvolňovaný ethylen, který urychluje zrání ostatního ovoce.
U mouky a jiných obilovin hrozí napadení škůdci, uchovávejte je proto raději v uzavřených nádobách. Nejlépe jim bude v suchu a temnu, nižší teplota zaručí, že mouka nebude rychle žluknout. Celozrnná mouka vydrží zpravidla okolo půl roku, klasická bíla až devět měsíců.
Bochník zabalte do čisté utěrky a uložte do chlebníku nebo jiné prodyšné nádoby. Utěrka pomůže pohltit vlhkost, kterou pečivo vydává, takže tak rychle nezplesniví. Kvalitní chléb takto vydrží až týden. Delší trvanlivost obecně mívají chleby kváskové než ty z droždí.
Vejce skladujte v chladu, ideálně při nekolísavé teplotě 5 až 8°C. Jejich povrch nijak neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. Spotřebovány by měly být do 28 dnů od snášky.
Sýry skladujete pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v lednici. Pokud je necháte ve fólii rychleji zplesniví. Čím tvrdší typ máte, tím déle vydrží. V případě, že sýr okorá nebo ztvrdne, ale není na něm, plíseň, využijte jej do dalšího vaření.
Jogurty skladujte v lednici v co největším chladu. Při správné teplotě vydrží dlouho, datum spotřeby na obalu garantuje určité množství ušlechtilých bakterií a i po jeho uplynutí je jogurt obvykle v pořádku. Nekonzumujte jej v případě, že má nafouknuté víčko, nebo na povrchu najdete plíseň.
Čerstvé mléko skladujte v lednici při teplotě od 2 do 8°C. I když se může zdát, že se kazí rychle, při správném skladování může vydržet až 30 dní. Zkažené mléko, které už není vhodné ke konzumaci, poznáte podle toho, že se srazí, vytvoří se v něm hrudky a začne kysele zapáchat i chutnat.
Čerstvé maso je doslova živnou půdou mikroorganismů. Dávejte proto velký pozor, aby byla dodržena teplota skladování, ideálně do 4°C, u ryb a mletého masa okolo 0 až 2°C. Maso uložte na nejchladnější místo v lednici, buď v původním obalu nebo v uzavřené nádobě, aby nemohlo dojít ke kontaminaci jiných potravin.
Šunku a jiné čerstvé uzeniny uchovávejte pečlivě zabalené v lednici, při teplotě do 5°C. Pokud není na obalu uvedeno jinak, spotřebujte je do jednoho až dvou dnů po otevření nebo nákupu. Když začnou být na povrchu lepkavé nebo nazelenalé, už je nejezte.