Jak uložit potraviny, aby co nejdéle vydržely?

Nevíte si rady, jak naložit s nákupem, když přijdete z obchodu domů? Připravili jsme několik jednoduchých rad, díky nimž nebudete muset vyhazovat jídlo ani peníze.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Ihned do mrazáku

První krok po příchodu z obchodu by se měl týkat mražených potravin – ty vložte do mrazničky nejdříve, aby zbytečně neztrácely teplotu. Maso i zeleninu před zamražením ideálně rozdělte na menší porce, vždy pak rozmrazíte jen to, co poté spotřebujete.

Dva bochníky? Mrazák to snese

Pokud jste se špatně domluvili a doma se sešly dva bochníky cheba, zamrazte si jeden z nich do zásoby. Nejlepší je chleba nakrájet, vložit do uzavíratelné krabičky a postupně z ní odebírat jednotlivé krajíce.

Exotika ráda teplo

Manga, ananasy a jiné exotické ovoce nechejte v pokojové teplotě, přece jen je zvyklé přežívat v teplejším klimatu. Neomývejte je, s tím počkejte až bezprostředně před konzumací, jinak by se rychleji mohla začít kazit.

Také nepatří do lednice

Banány, rajčata ani salátové okurky také nepatří do lednice. Měly by být uskladněny v o něco chladnějším prostředí než je pokojová teplota, ideálně okolo 15 °C, aby neztrácely správnou konzistenci a chuť.

České ovoce chce chlad

Naopak tuzemské ovoce a zelenina v pokojové teplotě příliš rychle zraje, vkládejte je proto vybalené do spodních přihrádek chladničky.

Vejce do lednice

Vejce vydrž nejdéle čerstvá při skladování o teplotě 5 – 8 °C (při skladování v pokojové teplotě se doba jejich použitelnosti snižuje). Vložte je proto do lednice na místo, kde je stálá teplota. Skořápky neomývejte.

Pozor na moly

Sypké suroviny přesypte do uzaviratelných nádob. Často se v nich navíc mohou vyskytovat zárodky škůdců, kteří se pak rychle šíří i do ostatních skladovaných potravin.

Chleba rychle plesniví

Pečivo nejdéle vydrží zabalené v utěrce v chlebníku. Vyndejte ho z igelitových sáčků, ať může dýchat. Babičky říkají, že když přidáte do chlebníku rozříznutý brambor nebo jablko, vydrží pečivo ještě déle.

Maso a mléko od sebe

Čerstvé maso a ryby nechávejte v první polici nad zeleninovým boxem, bývá tam nejchladněji. Držte je dál od mléčných výrobků, aby nedošlo k takzvané křížové kontaminaci.

Šup do temna

Neskladujte vedle sebe cibuli a brambory, oběma druhům sice prospívá spíše temno a chlad, když jsou ale blízko sebe, dříve začnou hnít či plesnivět.

Mějte to na očích

Potraviny, které nejdříve procházejí, umisťujte na viditelná místa dopředu v lednici. Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl studený vzduch proudit.

Stáhněte si brožuru

Rady a tipy, jak skladovat jednotlivé druhy potravin, jsme pro vás shrnuli v této brožuře, kterou si můžete stáhnout nebo ji v tištěné podobě dostanete na našich akcích.