Zbyla vám po narozeninové oslavě plná lednička chlebíčků, pomazánek nebo dortíků? Vezměte přebytky do práce a označte je jako volné ke snědení. Uvidíte, že se automaticky stanete nejoblíbenějším kolegou či kolegyní.
Vyfoťte přebytky, a pokud je nechcete sdílet u sebe na Facebooku, pošlete výzvu do tematických skupin. Dobře funguje komunita Sdílení jídla Praha / Food sharing Prague. Na stránce zveřejníte fotografii jídla s místem vyzvednutí a zájemci se o něj přihlásí.
Je to jednoduchý nápad, ale potěší. Pokud máte přebytky ovoce na zahrádce, o které se rádi podělíte (třeba cukety, jablka, dýně nebo švestky), nabídněte je kolemjdoucím v sáčku, který pověsíte na plot.
Můžete se také podívat po nejbližších pobočkách Armády spásy, Charity ČR či azylových domů a zavolat jim, jestli by jídlo mohly přijmout. S darováním bývá problém kvůli hygienickým předpisům, které platí pro uchovávání i převoz potravin. Podle ředitelky Potravinové banky Praha Věry Doušové nyní přijímají pečivo a další jídlo, které se může převážet v běžné teplotě. Do budoucna chtějí využít i šokové zchlazovače pro vařené jídlo.
Odjíždíte mimo domov a nestihli jste spotřebovat všechny potraviny? Můžete využít některou z komunitních lednic v Praze (najdete je v Komunitním centru Kotlaska, v Komunitním centru Žižkov a ve Studiu Alta), pár dalších pak funguje i v Brně, Plzni, Českých Budějovicích nebo v Havířově. Nejvíce tady ocení ovoce a zeleninu, pečivo, mléčné výrobky před koncem záruky či neotevřené konzervy.
Existují mobilní aplikace, které umožňují sdílení potravin z domácností. Na navazování přátelství a sdílení jídla s ostatními lidmi v okolí je určena česká aplikace Dishygo. Ta umožňuje rychlé vložení nabídky obsahující fotku a popis jídla a místo, kde je možné jídlo vyzvednout. Obdobné aplikace najdete i v zahraničí, skvěle funguje například britské Olio. Jednotlivec nebo majitel restaurace či cateringu může vyfotit přebytečné jídlo a nabídnout ho lidem v okolí.