Zachraň jídlo – tentokrát na výstavě

Až do 31. října 2022 jsme mohli v pražské Galerii Atrium v Atriu na Žižkově objevovat interaktivní výstavu Zachraň jídlo! Podíleli jsme se na ní společně s týmem Atria, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Dozvědět jste se na ní mohli, jak k nám jídlo cestuje nebo kolik vody je potřeba na jeho výrobu.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

 

Výstavu jste mohli najít v Atriu na Žižkově a my jsme moc rádi, že jsme se na ní mohli podílet. Naše ředitelka Anna Strejcová k výstavě řekla: „Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím.

Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr.

Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma.“

Děti i dospělí mohly do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkoušely, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na stůl, nebo si uvařily beze zbytků. „Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala díky protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.

Součástí výstavy byla také díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

Doprovodný program byl zaměřen na děti i dospělé a vysvětlil, jak omezit plýtvání surovinami, představil nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídl i komentované prohlídky.

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10. 2022, Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov
Vstupné dobrovolné.
Více na atriumzizkov.cz

9. 6. 2022 – 13. 11. 2022, Muzeum Kroměřížska
Velké náměstí 38/21, Kroměříž
Více na muzeum-km.cz

19.01.2023 – 28.06.2023 Galerie Eisler Opava
vstupné 20 Kč
Více na galerieopava.cz

 

Další články

Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Přejít nahoru